Το Άρθρο 13 αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων που δημιουργήθηκε με σκοπό την καλύτερη προστασία της δημιουργικότητας και την εύρεση αποτελεσματικών τρόπων για τους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων όσον αφορά την προστασία του περιεχομένου τους στο διαδίκτυο.

Το Άρθρο 13, με την παρούσα διατύπωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλες μη αναμενόμενες συνέπειες για όλους. Ας ενωθούμε για την καλύτερη δυνατή λύση.

1.    Τι είναι το Άρθρο 13;

Το Άρθρο 13 αποτελεί μέρος μιας προτεινόμενης νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που δημιουργήθηκε με σκοπό την καλύτερη προστασία της δημιουργικότητας και την εύρεση αποτελεσματικών τρόπων για τους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων όσον αφορά την προστασία του περιεχομένου τους στο διαδίκτυο. (Επίσημο κείμενο εδώ).

Για να είμαστε σαφείς, υποστηρίζουμε τους στόχους του Άρθρου 13 και την προσπάθεια να βοηθήσει τους δημιουργούς και τους καλλιτέχνες να επιτύχουν. Θέλουμε πιο αποτελεσματικούς τρόπους για τους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων όσον αφορά την προστασία του περιεχομένου τους. Ωστόσο, το Άρθρο 13, με την παρούσα διατύπωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα προκαλέσει μεγάλες μη αναμενόμενες συνέπειες για όλους. Γι’ αυτό, ζητάμε να βρεθεί ένας καλύτερος τρόπος.

2.    Ποια είναι η κατάσταση του Άρθρου 13;

Στις 12 Σεπτεμβρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε να συνεχιστεί η διαδικασία για το Άρθρο 13.

Ωστόσο, το Άρθρο 13 δεν είναι ακόμα νόμος. Η διατύπωση είναι πρόχειρη και αναθεωρείται στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων τριμερούς διαλόγου της ΕΕ με τη συμμετοχή εκπροσώπων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η διατύπωση μπορεί να οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους και τα κράτη μέλη της ΕΕ ενδέχεται να έχουν περιθώριο μέχρι δύο χρόνια για να μετατρέψουν την οδηγία σε εθνική νομοθεσία.

3.    Τι αλλάζει με το Άρθρο 13;

Η προτεινόμενη έκδοση του Άρθρου 13 θα εξαλείψει το υπάρχον σύστημα ειδοποίησης και κατάργησης που εφαρμόζεται σήμερα για να προστατεύονται οι κάτοχοι δικαιωμάτων και οι πλατφόρμες. Αυτό θα καθιστούσε τις πλατφόρμες όπως το YouTube, το Facebook, το Instagram, το Soundcloud, το Dailymotion, το Reddit και το Snapchat υπεύθυνες – κατά τη στιγμή της μεταφόρτωσης – για τυχόν παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων σε μεταφορτώσεις από χρήστες, δημιουργούς και καλλιτέχνες.

Αυτό με τη σειρά του θα σήμαινε ότι οι πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένου του YouTube, θα αναγκαστούν να αποκλείσουν τη συντριπτική πλειοψηφία των μεταφορτώσεων από την Ευρώπη και τις προβολές τους στην Ευρώπη για περιεχόμενο που μεταφορτώνεται αλλού, δεδομένης της αβεβαιότητας και της πολυπλοκότητας της ιδιοκτησίας πνευματικών δικαιωμάτων (διαβάστε περισσότερα σχετικά με αυτό το θέμα παρακάτω).

4.    Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος αν θεσπιστεί η έκδοση του Άρθρου 13 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου;

Οι κίνδυνοι που συνδέονται με την αποδοχή μεταφορτώσεων περιεχομένου με μερικές ή αμφισβητούμενες πληροφορίες πνευματικών δικαιωμάτων θα είναι πολύ μεγαλύτεροι για πλατφόρμες όπως το YouTube.

Ως αποτέλεσμα, το YouTube θα αναγκαστεί να αποκλείσει εκατομμύρια βίντεο (υπάρχοντα και νέα) στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό θα μπορούσε να περιορίσει δραστικά το περιεχόμενο που μπορεί να ανεβάζει ένας χρήστης στην πλατφόρμα στην Ευρώπη.

Οι δημιουργοί θα πληγούν ιδιαίτερα. Στα βίντεο που μπορεί να αποκλειστούν περιλαμβάνονται τα εξής: εκπαιδευτικά βίντεο (από κανάλια όπως το Kurzgesagt στη Γερμανία και το C.G.P. Grey στο Ηνωμένο Βασίλειο), ένας μεγάλος αριθμός επίσημων μουσικών βίντεο (όπως το Despacito από τον Luis Fonsi ή το Mafiosa από τον Lartiste), μουσικές διασκευές θαυμαστών, mashup, παρωδίες και πολλά άλλα.

Ως εκ τούτου, το Άρθρο 13 απειλεί εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, Ευρωπαίους δημιουργούς, επιχειρήσεις, καλλιτέχνες και τους υπαλλήλους τους.

5.    Τι σημαίνει αυτό για εμένα ως δημιουργό ή καλλιτέχνη του YouTube εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Το YouTube και άλλες πλατφόρμες ενδέχεται να μην έχουν άλλη επιλογή παρά μόνο να αποκλείσουν τα υπάρχοντα βίντεο και να σας εμποδίσουν να ανεβάσετε νέα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτός αν μπορείτε να αποδείξετε ότι είστε κάτοχος του συνόλου του περιεχομένου στα βίντεό σας (συμπεριλαμβανομένων των οπτικών εφέ και των ήχων).

6.    Τι σημαίνει αυτό για εμένα ως δημιουργό του YouTube ή καλλιτέχνη ΕΚΤΟΣ Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Το YouTube και άλλες πλατφόρμες θα αποκλείσουν πιθανώς τα βίντεό σας (συμπεριλαμβανομένων των υπαρχόντων) σε χρήστες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν υπάρχουν μερικές ή αμφισβητούμενες πληροφορίες πνευματικών δικαιωμάτων.

7.    Ποιους τύπους περιεχομένου που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα δεν θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω στα βίντεό μου;

Στα παραδείγματα υλικού που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα και πιθανώς επηρεάζεται στα βίντεό σας περιλαμβάνονται εικόνες, έργα τέχνης, λογισμικό, αποσπάσματα από βιβλία, μουσική, παρωδίες και πολλά άλλα. (Διαβάστε περισσότερα εδώ).

8.    Γιατί δεν επαρκούν τα εργαλεία αντιστοίχισης πνευματικών δικαιωμάτων, όπως το Content ID;

Με την παρούσα διατύπωση του Άρθρου 13, τα εργαλεία αντιστοίχισης πνευματικών δικαιωμάτων (όπως το Content ID) δεν θα βοηθούν πλατφόρμες όπως το YouTube να διατηρούν περιεχόμενο στην πλατφόρμα.

Το Content ID λειτουργεί όταν οι κάτοχοι δικαιωμάτων το χρησιμοποιούν και δηλώνουν με σαφήνεια το περιεχόμενο που τους ανήκει. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις λείπουν πληροφορίες σχετικά με την ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων ή υπάρχουν μερικές πληροφορίες. Αυτό σημαίνει ότι κανένα σύστημα δεν θα μπορούσε να προσδιορίσει με ακρίβεια τις πλήρεις πληροφορίες πνευματικών δικαιωμάτων τη στιγμή της μεταφόρτωσης.

Με απλά λόγια, ένα τμήμα περιεχομένου με μερική ή άγνωστη ιδιοκτησία αντιμετωπίζεται από το YouTube με τον ίδιο τρόπο όπως ένα τμήμα περιεχομένου χωρίς άδεια. Επομένως, θα πρέπει να αποκλειστεί.

9.    Υπάρχει καλύτερος τρόπος διατύπωσης του Άρθρου 13;

Ναι! Ζητάμε από τους νομοθέτες να βρουν μια καλύτερη ισορροπία, την οποία χρειαζόμαστε όλοι, για την προστασία από τις παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων και να επιτρέψουν στους Ευρωπαίους χρήστες, δημιουργούς και καλλιτέχνες να μοιράζονται τις φωνές τους στο διαδίκτυο. Για να το επιτύχουμε αυτό, χρειαζόμαστε ένα σύστημα όπου θα συνεργάζονται τόσο οι πλατφόρμες όσο και οι κάτοχοι δικαιωμάτων.

Στην πραγματικότητα, αυτό σημαίνει τρία πράγματα:

Οι κάτοχοι δικαιωμάτων θα πρέπει να συνεργάζονται με τις πλατφόρμες για τον προσδιορισμό του περιεχομένου που τους ανήκει, έτσι ώστε οι πλατφόρμες να γνωρίζουν το περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα και να μπορούν να παρέχουν στους κατόχους δικαιωμάτων τον έλεγχο αποκλεισμού αν το επιλέξουν.

Οι πλατφόρμες θα πρέπει να θεωρούνται υπεύθυνες μόνο για το περιεχόμενο που προσδιορίζεται χρησιμοποιώντας εργαλεία, όπως το Content ID ή μέσω ειδοποίησης και κατάργησης.

Οι πλατφόρμες και οι κάτοχοι δικαιωμάτων θα πρέπει να διαπραγματεύονται με καλή πίστη, όταν οι άδειες και τα δικαιώματα μπορούν να προσδιοριστούν εύκολα.

10.  Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω να βρεθεί ένας καλύτερος τρόπος διατύπωσης του Άρθρου 13;

Οι Ευρωπαίοι εκπρόσωποι εξακολουθούν να εργάζονται πάνω στην τελική έκδοση του Άρθρου 13. Οπότε, υπάρχει χρόνος να συνεργαστούμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Οι Ευρωπαίοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση του Άρθρου 13 πρέπει να ακούσουν και να δουν ότι οι πραγματικοί άνθρωποι μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά αν το Άρθρο 13 τεθεί σε ισχύ με την παρούσα διατύπωση από το Κοινοβούλιο! Γι’ αυτόν τον λόγο, πρέπει εσείς και οι θαυμαστές σας να κάνετε τη φωνή σας να ακουστεί τώρα με τις εξής ενέργειες:

Δημιουργήστε ένα βίντεο σχετικά με το Άρθρο 13

Δημοσιεύστε στο Twitter ένα μήνυμα σχετικό με το Άρθρο 13 με το hashtag #SaveYourInternet

Γίνετε μέλος του κινήματος στο youtube.com/saveyourinternet

11.  Τι συμβαίνει με τα άλλα προγράμματα αναπαραγωγής; Είναι το YouTube μόνο του σε αυτόν τον αγώνα;

Η Οδηγία περί πνευματικών δικαιωμάτων δεν θα επηρεάσει μόνο τους δημιουργούς και τους καλλιτέχνες στο YouTube. Θα ισχύει επίσης για πολλές μορφές περιεχομένου που δημιουργείται από χρήστες και ανεβαίνει σε άλλες πλατφόρμες στο διαδίκτυο.

Επίσης, πολλοί άλλοι άνθρωποι εκφράζουν τις ανησυχίες τους. Μεμονωμένα άτομα, οργανισμοί (όπως οι European Digital Rights και Internet Archive), εταιρείες (όπως οι Reddit, Patreon, Wordpress και Medium), οι αρχικοί αρχιτέκτονες και πρωτοπόροι του διαδικτύου (όπως ο Sir Tim Berners Lee) και ο Ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για την ελευθερία έκφρασης έχουν διατυπώσει ανοιχτά τη γνώμη τους. Οι δημιουργοί στο διαδίκτυουπερασπίζονται το δικαίωμά τους για δημιουργία και έκφραση, συμπεριλαμβανομένων των Phil DeFranco, LeFloid και TO JUZ Jutro.

12.  Ποιες χώρες θα επηρεαστούν άμεσα από το Άρθρο 13;

Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Δημοκρατία της Κύπρου, Δημοκρατία της Τσεχίας, Ελλάδα, Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, και Φινλανδία (τουλάχιστον προς στιγμήν, μάθετε περισσότερες πληροφορίες για το Brexit).

13.  Τέλος, ποιες είναι οι συνήθεις παρανοήσεις σχετικά με το Άρθρο 13;

Διαβάστε 6 μύθους σχετικά με το Άρθρο 13 εδώ.

ΠΗΓΗ https://youtube.com/saveyourinternet/