Στις 23 και 24 Ιουνίου 2018 στη Ρώμη, 35 αθλητές εκπροσώπησαν τις 6 ευρωπαϊκές χώρες -εταίρους για να δώσουν ζωή στην πρώτη έκδοση των «Ογκολογικών Αγώνων», ένα έργο εμπνευσμένο από το Leonardo Cenci και χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus + .

Το πρόγραμμα των διαγωνισμών ξεκίνησε με τους αγώνες δρόμου. Οι αθλητές άρχισαν να ανταγωνίζονται σε αγώνα δρόμου των 1.500 μέτρων και συνέχισαν με τα 60μ, τα 400μ, τα 100μ, τα 800μ, τα 200μ. Το ρελέ 4 * 100 και το Nordic Walking έκλεισαν τους γύρους των αγώνων, η δοκιμή των οποίων, σε απόσταση περίπου 3 χλμ., πραγματοποιήθηκε στο παρακείμενο τμήμα του ποταμού Τίβερη δίπλα στο γήπεδο.

Οι Ογκολογικοί αγώνες έληξαν επίσημα με συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο FIN Foro Italico και με την απονομή των συμμετεχόντων για την πραγματοποίηση.

Το πρωί της ημέρας πριν από τους διαγωνισμούς, το Σάββατο 23 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε σειρά επιστημονικών διασκέψεων στην αίθουσα συνεδριάσεων του Fin Foro Italico στη Ρώμη και τα θέματα επικεντρώθηκαν στην προώθηση του αθλητισμού και την πρόληψη των ογκολογικών ασθενειών. Πληθώρα ανθρώπων συγκεντρώθηκαν στο συνέδριο και δήλωσαν την παρουσία τους με την ενεργή τους συμμετοχή αλληλεπιδρόντας κάνοντας ερωτήσεις και εκφράζοντας τις σκέψεις τους.