Κίνδυνος Ορατός είναι ο κίνδυνος εκτροχιασμού των σχεδιαζόμενων συνομιλιών μεταξύ της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ και των φιλο-δημοκρατικών διαδηλωτών, μετά τα επεισόδια που ξέσπασαν την Παρασκευή μεταξύ ομάδας διαδηλωτών και πλήθους που αντιτίθεται στο φιλο-δημοκρατικό κίνημα.

Οι ηγέτες των διαδηλωτών προειδοποίησαν πως θα ακυρώσουν τη συμμετοχή τους στις διαπραγματεύσεις με την τοπική κυβέρνηση αν δε σταματήσουν οι «οργανωμένες επιθέσεις κατά των οπαδών του κινήματος Occupy».

Το κίνημα Ooccupy, που έχει ως αιχμή φοιτητικές οργανώσεις, απαιτεί την ακύρωση αμφιλεγόμενης απόφασης του Πεκίνου που προβλέπει πως η συμμετοχή υποψηφίων στις εκλογές του 2017 στο Χονγκ Κονγκ δεν θα είναι ελεύθερη, καθώς οι επίδοξοι κυβερνήτες θα πρέπει πρώτα να εγκριθούν από μια φιλο-κυβερνητική επιτροπή.

Τα κίνητρα της αντι-συγκέντρωσης που επιτέθηκε στους διαδηλωτές δεν έχουν αποσαφηνιστεί. Πολλοί κάτοικοι και έμποροι στο κέντρο του Χονγκ Κονγκ έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκεια τους με τις πολυήμερες μαζικές κινητοποιήσεις, που έχουν νεκρώσει τμήματα του κέντρου της πόλης.

Σημειώνεται πάντως πως παρά την πρόταση του κυβερνήτη Λεούνγκ Τσουν Γινγκ για συνομιλίες με τους φιλο-δημοκρατικούς διαδηλωτές, επίσημα κινεζικά μέσα ενημέρωσης έχουν καταδικάσει τις κινητοποιήσεις ως «παράνομες» και ως «καταδικασμένες να αποτύχουν».