Ο διακεκριμένος καθηγητής Καρδιολογίας και υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας Χριστόδουλος Στεφανάδης, μιλάει στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για την κρισιμότητα των επικείμενων Ευρωεκλογών, αλλά και για την απόφασή του να συμμετάσχει σε αυτές με μοναδικό κίνητρο «την προσφορά στην πατρίδα».

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά: «Η συμμετοχή μου στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας σηματοδοτεί τη συστράτευση στην παρούσα φάση όλων των Ελλήνων, από όλους τους επαγγελματικούς χώρους σε μια πανεθνική ενωτική προσπάθεια για τη μελλοντική πορεία της χώρας».

Δίνοντας το δικό του μήνυμα για τις Ευρωεκλογές συστήνει στους πολίτες «να ψηφίσουν κοιτώντας εμπρός με οδηγό τη λογική και όχι κοιτώντας πίσω με οδηγό την οργή, τη διάθεση τιμωρίας και τη διάθεση αποδοκιμασίας. Να ψηφίσουν για μια Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης και όχι μια Ελλάδα του περιθωρίου. Να ψηφίσουν για ένα καλύτερο μέλλον της παρούσας και των μελλοντικών γενιών των Ελλήνων».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του καθηγητή Χριστόδουλου Στεφανάδη:

Σε μια περίοδο, που η πολιτική έχει απαξιωθεί, η δική σας υποψηφιότητα για την Ευρωβουλή, ενός διακεκριμένου επιστήμονα της Καρδιολογίας, κορυφαίου κατά κοινή ομολογία, τι σηματοδοτεί;

Αντικειμενικά οι εκλογές αυτές είναι οι σημαντικότερες και οι κρισιμότερες μετά τη μεταπολίτευση. Αυτό προκύπτει από τα θεμελιώδη διλήμματα που βάζουν στους πολίτες τα πολιτικά κόμματα.

Ειδικότερα, το δίλημμα «Η Ελλάδα στην Ευρώπη ή το χάος» που θέτει η Νέα Δημοκρατία ή το δίλημμα «εμείς ή η Μέρκελ» που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ δικαιολογούν αυτό που είπα προηγουμένως περί της κρισιμότητας. Επομένως, σε αυτές τις εκλογές, πιστεύω, δεν έχει κανείς την πολυτέλεια να απέχει από τα κοινά και να παρακολουθεί παθητικά τα τεκταινόμενα. Η πολιτική, σήμερα όσο ποτέ, είναι στον πυρήνα της ζωής και της ηθικής.

Προσωπικά, στο χώρο της Ιατρικής, έχω επιτύχει και έχω υπερκαλύψει όλους τους στόχους που είχα θέσει όταν ξεκίνησα από το χωριό μου. Επομένως δεν έχω τίποτα περισσότερο να προσδοκώ από την πολιτική σε πεδίο οικονομικό, κοινωνικό ή αναγνωρισιμότητας. Το κίνητρό μου είναι αποκλειστικά η προσφορά στην πατρίδα μας με τις όποιες εμπειρίες και δεξιότητες έχω αποκτήσει στον ακαδημαϊκό χώρο.

Η συμμετοχή μου στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας σηματοδοτεί τη συστράτευση στην παρούσα φάση όλων των Ελλήνων, από όλους τους επαγγελματικούς χώρους σε μια πανεθνική ενωτική προσπάθεια για τη μελλοντική πορεία της χώρας.

Ο καθηγητής Στεφανάδης τι στόχους θέτει για τον τομέα της Υγείας με την εκλογή του στην Ευρωβουλή;

Όπως ανέφερα και προηγουμένως έχω εργασθεί σε όλα τα πεδία της Υγείας αλλά και της Παιδείας της χώρας μας. Αλλά και λόγω των ερευνητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων μου έχω, πιστεύω, ολοκληρωμένη γνώση για τα τεκταινόμενα σε αυτούς τους τομείς διεθνώς και ιδιαίτερα στην Ευρώπη.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Υγεία και η Παιδεία είναι ύψιστα αγαθά τα οποία οριοθετούν το αξιακό σύστημα μιας κοινωνίας.

Όσον αφορά στην Υγεία, είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης αυτή δοκιμάζεται. Και αυτό αφορά όλους τους τομείς της Υγείας: πρόληψη, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη. Η πρόληψη, τόσο η πρωτογενής όσο και η δευτερογενής, πάσχει αφού οι παράγοντες κινδύνου λόγω της κρίσεως αυξάνονται.

Η πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη επίσης έχει επιδεινωθεί λόγω των οικονομικών περικοπών στο σύστημα Υγείας. Εάν κανείς στα ανωτέρω συνυπολογίσει και τη γεωγραφική δομή της χώρας μας, μπορεί να συμπεράνει ότι το πρόβλημα υγείας του ελληνικού λαού χρήζει άμεσης βελτίωσης. Η παρέμβαση επομένως σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα πρέπει να είναι άμεση με στόχους:

1ον: Την άμεση χρηματοδότηση υποδομών.

2ον: Την άρση περιορισμών που έχουν επιβληθεί.

3ον: Την προσαρμογή του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος στα μέσα ευρωπαϊκά πρότυπα με την ανάλογη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όσον αφορά στην Παιδεία, η οποία αποτελεί μαζί με τον Πολιτισμό ελληνική κληρονομιά αλλά και υποχρέωση, η άμεση παρέμβαση θα αφορά τη γενναία χρηματοδότηση μέσω προγραμμάτων όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης ούτως ώστε το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο, σημειωτέον, διαθέτει άριστο έμψυχο δυναμικό, να αποβεί απόλυτα ανταγωνιστικό, ή αν θέλετε και να πρωταγωνιστήσει στα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά δρώμενα.

Ποια κατά τη γνώμη σας είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή κοινωνία και τι θα προτείνετε εσείς για τη λύση τους;

Τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η ανεργία ιδιαίτερα των νέων, οι οικονομικές ανισότητες, ιδιαίτερα μεταξύ των χωρών Βορρά – Νότου, και ο ευρωσκεπτικισμός που αναπτύσσεται ως παρενέργεια των προηγουμένων.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η νομισματική ένωση των ευρωπαϊκών κρατών είχε ως άμεση παρενέργεια την πίεση στις οικονομίες των κρατών- μελών που συμμετέχουν και τα οποία δεν έχουν αναπτύξει ανταγωνιστική παραγωγική διαδικασία σε σχέση με τις βιομηχανικές χώρες του Βορρά.

Το αποτέλεσμα ήταν η οικονομική κρίση και η ανεργία. Πιστεύουμε ότι διερχόμαστε ένα μεταβατικό στάδιο ομογενοποίησης των οικονομιών των κρατών- μελών. Συγκριτικό πλεονέκτημα των χωρών του Νότου (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία) είναι, εκτός από το φυσικό περιβάλλον, και η πολιτιστική κληρονομιά που διαθέτουν και που μπορούν να επηρεάσουν προς τον τελικό στόχο μιας ενωμένης Ευρώπης που θα κινείται προς το μέλλον με μία μόνο ταχύτητα.

Οι σημερινές οικονομικές συνθήκες έχουν επηρεάσει και το σύστημα Υγείας της χώρας μας. Τι προτείνετε, ώστε ο πολίτης να έχει σωστή και αξιοπρεπή περίθαλψη;

Όπως προείπαμε, η οικονομική κρίση επηρεάζει τόσο άμεσα όσο και έμμεσα την υγεία των πολιτών με διάφορους τρόπους. Και τούτο γιατί σε επίπεδο πρόληψης επηρεάζει δυσμενώς τη διατροφή του πληθυσμού, επηρεάζει τη δυνατότητα προληπτικού ιατρικού ελέγχου, αυξάνει το κοινωνικό και εργασιακό άγχος αλλά και την κατάθλιψη, και τελικώς αυξάνει τη νοσηρότητα.

Όσον αφορά στην παροχή υπηρεσιών υγείας, η οικονομική κρίση επηρεάζει δυσμενώς τη δυνατότητα διαγνωστικών προσεγγίσεων των ασθενών, τη φαρμακευτική δαπάνη και τις νοσοκομειακές εν γένει παροχές υγείας. Σε αυτό τον τομέα, οι άμεσες παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο προαναφέρθηκαν.

Το δικό σας μήνυμα για τις Ευρωεκλογές

Συστήνω στους συμπολίτες μας να ψηφίσουν κοιτώντας εμπρός, με οδηγό τη λογική και όχι κοιτώντας πίσω με οδηγό την οργή, τη διάθεση τιμωρίας και τη διάθεση αποδοκιμασίας. Να ψηφίσουν για μια Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης και όχι μια Ελλάδα του περιθωρίου. Να ψηφίσουν για ένα καλύτερο μέλλον της παρούσας και των μελλοντικών γενιών των Ελλήνων. Και πιστεύω ότι αυτό θα κάνουν οι συμπολίτες μας. Όπως έχουν κάνει οι Έλληνες σε κάθε κρίσιμη περίοδο για το έθνος.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ