Κορονοϊός: Στην Ινδονησία εμβολιάζονται πρώτοι οι… influencers του Instagram

Κι ενώ σε ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο, υγειονομικοί, πολιτικοί ηγέτες και ηλικιωμένοι είναι εκείνοι που εμβολιάζονται πρώτοι ενάντια στον κορονοϊό, στην Ινδονησία προτεραιότητα φαίνεται πως έχουν οι influencers των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Δημοφιλείς χρήστες του Instagram στην Ινδονησία ήταν από τους πρώτους που έκαναν το εμβόλιο του κορονοϊού στη χώρα την περασμένη εβδομάδα. Κάτι που προκάλεσε κατακραυγή, όταν ένας celebrity εντοπίστηκε σε πάρτι λίγες ώρες αφότου εμβολιάστηκε.

Ο πρόεδρος της χώρας Γιόκο Γουιντόντο κήρυξε την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού με τη βοήθεια της τηλεοπτικής περσόνας Raffi Ahmad, που μετρά σχεδόν 50 εκατομμύρια followers.

«Μη φοβάστε τα εμβόλια», είπε ο 33χρονος, που ανάρτησε και ένα βίντεο με τον ίδιο να εμβολιάζεται.

Ώρες αργότερα, ο Raffi διασκέδαζε σε πάρτι χωρίς μάσκα και χωρίς να τηρεί τους κανόνες του social distancing, παρά τις συμβουλές των ειδικών και την προειδοποίηση ότι το εμβόλιο δεν παρέχει αμέσως ανοσία.

Αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας είπε στο Reuters πως «όταν εμβολιάζεσαι, πρέπει και πάλι να τηρείς κάποια πρωτόκολλα υγείας και να είσαι προσεκτικός».

Μετά την κατακραυγή με τις εικόνες από το πάρτι που ήρθαν στη δημοσιότητα, ο σταρ των social media ζήτησε συγγνώμη, ενώ η αστυνομία ερευνά αν παραβίασε τον νόμο.

Πάντως το υπουργείο Υγείας σημείωσε πως η απόφαση να συμπεριλάβει influencers στον πρώτο γύρο των εμβολιασμών μαζί με τους υγειονομικούς ήταν μέρος μια επικοινωνιακής στρατηγικής της κυβέρνησης. «Οι διάσημοι θα μπορούσαν να ασκήσουν θετική επιρροή και μηνύματα για τα εμβόλια», ειδικά στους νέους ανθρώπους.