Πάτρα: Δραματική έκκληση του ΣΟΨΥ να στηρίξουν οι πολίτες το Στις 10 Οκτωβρίου είναι ως γνωστό η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας και με αφορμή την Ημέρα αυτή που αφιερώνεται στο μέγα θέμα της προάσπισης της ψυχικής υγείας, ο ΣΟΨΥ Πάτρας (Σύλλογος Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία) που λειτουργεί εδώ και 11 χρόνια προσφέροντας εένα σημαντικό κοινωνικό έργο και το Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014 πραγματοποιεί μία ξεχωριστή μουσική εκδήλωση με καλεσμένη ερμηνεύτρια την Ηρώ Λεχουρίτη, προχωρά σε μία ενημερωτική εκστρατεία για την νόσο της σχιζοφρένειας.

Το θέμα εξάλλου του φετινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας είναι «Ζώντας με την Σχιζοφρένεια».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την κατατάσσει μέσα στις 10 νόσους με τη σοβαρότερη επιβάρυνση σε δείκτες καθημερινής, κοινωνικής και επαγγελματικής λειτουργικότητας. Η σχιζοφρένεια είναι μία χρόνια, σοβαρή ψυχική νόσος, η οποία εμφανίζεται συνήθως στην πρώιμη ενήλικη ζωή και προσβάλλει 26 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Οι περισσότεροι από τους μισούς που την αντιμετωπίζουν δε λαμβάνουν κατάλληλη θεραπεία, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ικανότητα του ατόμου να είναι λειτουργικό. Επιπλέον οι πάσχοντες έχουν μία αίσθηση κοινωνικής απομόνωσης εξαιτίας των προκαταλήψεων και των διακρίσεων που βιώνουν.

Σε περίπτωση μιας τέτοιας παραμέλησης, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για το άτομο που υποφέρει, για τους ανθρώπους που το φροντίζουν και για την κοινωνία εν γένει. Οι περισσότεροι άνθρωποι όμως που πάσχουν από σχιζοφρένεια ανταποκρίνονται καλά στη θεραπεία τους και η πρόληψη μελλοντικών υποτροπών αποτελεί έναν κρίσιμο στόχο της θεραπείας.

Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να ληφθούν υπόψη πρώτον ότι η πρόληψη (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια) της σχιζοφρένειας, η θεραπεία (με βιολογικές, ψυχοκοινωνικές και άλλες μεθόδους) και η προώθηση της υγείας είναι όχι μόνο αναγκαίες αλλά και ότι η ανάρρωση από τη σχιζοφρένεια είναι εφικτή και η ψυχοκοινωνική αποκατάσταση των ιδρυματοποιημένων ασθενών εντός της κοινότητας μπορεί να επιτευχθεί από τους περισσότερους ανθρώπους

Σύμφωνα με στατιστικές εκτιμήσεις περίπου το 1% του Παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από σχιζοφρένεια, ανεξαρτήτως κοινωνικού, μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου των πασχόντων. Με τα παραπάνω θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας και επισημαίνουμε στους πολιτικούς άρχοντες πλευρές που πρέπει να λάβουν υπόψη τους και συμπληρώνουν την υπαρκτή απόδειξη ότι οι περικοπές στις δαπάνες για τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας μπορεί να αποβούν ιδιαιτέρως επιζήμιες για τα άτομα που έχουν την προδιάθεση να εκδηλώσουν σχιζοφρένεια ή σε αυτά που ήδη την αντιμετωπίζουν. Να αναζητήσουν υποστήριξη και συνηγορία για τα άτομα που υποφέρουν από αυτή την επώδυνη και δυνητικά αυτο-καταστροφική κατάσταση.

Οι άνθρωποι με σχιζοφρένεια λαμβάνουν πολύ λιγότερη προσοχή σε σχέση με την υγεία τους, σαν να είναι «παιδιά ενός κατώτερου Θεού». Βρισκόμαστε θα λέγαμε αρκετά μακριά από τον κύριο θεραπευτικό στόχο που θα έπρεπε ανεξαρτήτως να επιδιώκεται, εκείνον της αποδοχής ότι μπορεί η σχιζοφρένεια να είναι μια από τις πιο σοβαρές ψυχιατρικές ασθένειες αλλά μέσα από την ανθρωποκεντρική φροντίδα η ανάρρωση είναι απολύτως εφικτή και οι άνθρωποι που υποφέρουν από αυτή μπορούν να οδηγηθούν σε μια φυσιολογική, παραγωγική και ευχάριστη ζωή.

Ο ΣΟΨΥ Πάτρας εδώ και 11 χρόνια που λειτουργεί σε ολοήμερη βάση, συμβάλλει στην ενημέρωση και προαγωγή της ψυχικής υγείας στην κοινότητα, εκπαιδεύει και στηρίζει τους φροντιστές, οργανώνει προγράμματα ψυχοκοινωνικής και επαγγελματικής αποκατάστασης των ψυχικά πασχόντων.

«Φέτος απευθύνουμε δραματική έκκληση στην κοινότητα να διαμορφώσουμε όλοι μαζί το νέο χώρο μας, το «Ολοήμερο Κοινωνικό Στέκι Ψυχικής Υγείας για εφήβους και ενήλικες», έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε δωρεάν υπηρεσίες στους συμπολίτες μας που τις έχουν ανάγκη και που συνεχώς μεγαλώνει ο αριθμός τους.

Για τον σκοπό αυτό ανοίξαμε λογαριασμό σε τράπεζα και περιμένουμε την συμβολή όλων για μια κοινωνία συνοχής και αλληλεγγύης», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΣΟΨΥ Πάτρας.