Δεν έχει τέλος, όπως όλα δείχνουν, ο κατήφορος των συντάξεων αλλά και τους εφάπαξ για τους συνταξιούχους.Οι τροϊκανοί πιέζουν και η κυβέρνηση δεν έχει να δώσει απαντήσεις καθώς όλα τα Ταμεία είναι στο κόκκινο και έτσι φαίνεται ότι πάμε σε νέες περικοπές.

Δεν είναι όμως μόνο οι επικουρικές. Και το εφάπαξ έχει πρόβλημα. Ο νέος υπολογισμός θα φέρει μεγάλες περικοπές που μπορεί να φτάσουν και το 25% και θα αφορά και τους συνταξιούχους που έκαναν αίτηση από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά.

Ούτε οι κύριες συντάξεις θα μείνουν ανεπηρέαστες καθώς ξεκινάει ο νέος τρόπος υπολογισμού. Οι μειώσεις θα έρθουν από τον επόμενο χρόνο με το κράτος να εγγυάται με τα σημερινά δεδομένα μόνο τα 360 ευρώ ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί η σύνταξη να μειωθεί στα 320 ευρώ.Το ΕΚΑΣ μπαίνει ξανά στο στόχαστρο με την τρόικα να ζητά την πλήρη κατάργησή του και την κυβέρνηση να προσπαθεί να το σώσει εντάσσοντάς το στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.Και οι συντάξεις όσων έχουν αναπηρία ή βγήκαν στη σύνταξη με 15 έτη ασφάλισης μπαίνουν όμως στο στόχαστρο.Σε αυτές τις περιπτώσεις οι τροϊκανοί ζητούν να περικόπτεται το ΕΚΑΣ, αλλά και τα περισσότερα επιδόματα καθώς τα Ταμεία δεν έχουν αντίστοιχες εισπράξεις από τον εργασιακό βίο των ατόμων αυτών.Κάπως έτσι υπάρχει κίνδυνος για πολλούς συνταξιούχους να χάσουν πολύ μεγάλο ποσό της σύνταξης που λαμβάνουν και να βρεθούν από τα 700 ευρώ στα 486 ευρώ.