Μια παλιά φωτογραφία από την Πάτρα του 1990 είδαμε στη σελίδα Patras Old Photos, στο facebook. Σε αυτή απεικονίζεται το μαγαζί «Αμερικάνικον Στιλβωτήριον» που βρισκόταν στην οδό Μαιζώνος. 

‘Οπως αναφέρει η λεζάντα στη φωτογραφία ήταν: Για πολλά χρόνια ο παράδεισος των πιτσιρικάδων, το μαγαζί ταμπού στην Μαιζώνος στο οποίο που κάθε μπόμπιρας ονειρευόταν να μπεί και περίμενε πως και πως να χαλάσει το χατζιλίκι του ή την είσπραξη από τα κάλαντα.

Το άνοιξε την δεκαετία του 1930 ο Θεόδωρος Αποστολάκος ερχόμενος από την Αμερική εξ ού και το ονόμασε ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΝ ΣΤΙΛΒΩΤΗΡΙΟΝ. Ο γυιός του και αυστηρός πάντα ιδιοκτήτης του, Γιώργος Αποστολάκος είχε στο μαγαζί είδη στιλβωτηρίου, συλλεκτικά είδη, γραμματόσημα αλλά κυρίως τρικ. Αυτά τα μαγικά τρικ που εμφανίστηκαν τέλη δεκαετίας του 60 και μας είχαν τρελλάνει όλους.

Θραύση έκαναν τότε οι σκάστρες για τα τσιγάρα, τα δυναμιτάκια, το τσιγάρο που ανάβει μόνο του, το νόμισμα που εξαφανίζεται, το λουλούδι στο πέτο που πετάει νερό, οι τσίχλες με το ελατήριο, οι ακατάλληλες τράπουλες και αργότερα ο κύβος του Ρούμπικ και τόσα τόσα άλλα. Το μαγαζί έκλεισε τον κύκλο του με τον θάνατο του Γιώργου Αποστολάκου το 1997″.

Η φωτογραφία τραβηγμένη τον Ιούνιο του 1992, από το αρχείο της Νανάς Κωτσοπούλου.