altΜια δήλωση-βόμβα έκανε το περασμένο Σάββατο ο Αλέξης Τσίπρας, για το μετεκλογικό σκηνικό, η οποία πέρασε σχεδόν απαρατήρητη, μέσα στον ορυμαγδό των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ευθέως στη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ότι προτίθεται να συνεργαστεί με τα σημερινά κυβερνητικά κόμματα, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αν αλλάξουν ηγεσίες, προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση, μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές. Η χαρακτηριστική του φράση είναι η εξής:

Ερώτηση: Γιατί αποκλείετε την εθνική συναίνεση;
Απάντηση: «Επιδιώκουμε την εθνική συναίνεση, αλλά μόνο έπειτα από εθνικές εκλογές. Σαράντα χρόνια μετά τη Μεταπολίτευση έρχεται η ώρα για μια νέα Μεταπολίτευση. Χρεοκόπησαν τη χώρα με την πολιτική τους. Κατέστρεψαν τις περιουσίες και τις προοπτικές εκατομμυρίων οικογενειών. Και τώρα έχουν το θράσος να εμφανίζονται ως εγγυητές της διάσωσης. Επιτέλους, τέλος».

Και για να μην υπάρξει καμμία παρανόηση, ο δημοσιογράφος επαναλαμβάνει την ερώτηση και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζει ακόμη περισσότερο τη θέση του:

Ερώτηση: Δεν είναι ανεδαφικό να αποκλείετε κυβερνητική συνεργασία με κάποιο από τα σημερινά κυβερνητικά κόμματα;
Απάντηση: «Με τις ηγεσίες και το πολιτικό προσωπικό που επέβαλαν το Μνημόνιο δεν μπορούμε να συνεργαστούμε. Η δυναμική των εκλογών θα αναγκάσει τα μνημονιακά κόμματα να αλλάξουν ηγεσίες και πολιτική».

Ερώτηση: Θα μπορούσατε δηλαδή να συνεργαστείτε με τα σημερινά κυβερνητικά κόμματα αν αποκηρύξουν τις ηγεσίες και την πολιτική τους;
Απάντηση: «Δεν μπορώ να προεξοφλήσω ότι στα κόμματα αυτά δεν υπάρχουν και πρόσωπα ή δυνάμεις που δεν έχουν την ιδιοτέλεια και δεν φέρουν την ευθύνη των επιλογών των ηγεσιών τους. Ωστόσο σήμερα δεν πρωταγωνιστούν. Και ασφυκτιούν. Αν χειραφετηθούν από τις ηγεσίες τους, θα μπορούσαν ενδεχομένως να συμβάλουν στο μεγάλο και δύσκολο έργο της κοινωνικής σωτηρίας, το οποίο δεν θα είναι κομματικό σχέδιο αλλά εθνική υπόθεση».

Με τις απαντήσεις αυτές ο Αλέξης Τσίπρας κάνει ξεκάθαρο, για πρώτη φορά, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ίσως αναγκαστεί να συμπράξει με κάποιο από τα σημερινά κόμματα της συγκυβέρνησης, προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση.

Σε ποια περίπτωση, ωστόσο, μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο;

Σενάριο πρώτο: Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πρώτο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές, με ευρεία πλειοψηφία. Στην περίπτωση αυτή ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, χωρίς να χρειαστεί την υποστήριξη των Ανεξάρτητων Ελλήνων (αν το κόμμα εισέλθει στη Βουλή).
Σενάριο δεύτερο: Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πρώτο κόμμα στις βουλευτικές με περιορισμένη πλειοψηφία. Σε αυτή την περίπτωση και προκειμένου να συγκεντρωθεί ο αριθμός τουλάχιστον 151 βουλευτών ο Αλέξης Τσίπρας είναι αναγκασμένος να αναζητήσει συμμαχίες για τον κυβερνητικό συνασπισμό. Οπως έχει δηλώσει ο ίδιος θα αναζητήσει συμμαχία με τους ΑΝΕΛ, αν εισέλθουν στη Βουλή.
Σενάριο τρίτο: Ωστόσο, αν οι έδρες και πάλι δεν επαρκούν για να σχηματιστεί κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας έχει δύο επιλογές: ή να παραδώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο επόμενο κόμμα (πιθανότατα στη ΝΔ) ή να αναζητήσει ευρύτερες συμμαχίες με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.

Εδώ εντάσσονται οι δηλώσεις του στο «Βήμα της Κυριακής», ότι μπορεί να συνεργαστεί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Θέτει ως όρο ωστόσο, ότι θα πρέπει να αλλάξουν οι ηγεσίες τους, υπονοώντας ότι δεν θα μπορέσει να κάνει νέα κυβέρνηση αν συμμετέχουν σε αυτή τα πρόσωπα των Μνημονίων, τα οποία ο ίδιος ταυτίζει με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Βενιζέλος: Αυτό είναι το βρώμικο ’89
Αυτός είναι και ο λόγος που ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη σημερινή διακαναλική του συνέντευξη αποκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ «βρώμικο ’89». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποννόησε έτσι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί σε συγκυβέρνηση, μετά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, με τη ΝΔ -όπως είχε συμβεί και το 1989 με την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και των Χαρίλαου Φλωράκη και Λεωνίδα Κύρκου, της ενιαίας τότε Αριστεράς.

Για τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας περί σύμπραξης, αν αλλάξουν οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει το βρώμικο ’89», καλώντας -όπως τόνισε- τους πάντες σε ένα φεστιβάλ ανευθυνότητας

Τι θα συμβεί αν μετεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργαστεί με τη ΝΔ

Το σενάριο είναι μακρινό αλλά αφού ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το προετοιμάζει από τώρα, όλα τα ενδεχόμενα μελετώνται από τα κομματικά επιτελεία.
Πηγές της Κουμουνδούρου, μιλώντας στο iefimerida.gr, αναφέρουν ότι πιθανή μετεκλογική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ θα φέρει εσωτερικό πόλεμο στον ΣΥΡΙΖΑ και θα αναγκάσει την εσωκομματική αντιπολίτευση του Αλέξη Τσίπρα, την οποία εκπροσωπεί ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, να προχωρήσει σε διάσπαση και να αποχωρήσει από την ενδεχόμενη συγκυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση, είναι προφανές ότι τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο και το πιθανότερο είναι ότι τα δύο κόμματα δεν θα θυμίζουν σε τίποτα τη σημερινή τους μορφή στους επόμενους μήνες.

O Tσίπρας θα ζητήσει εθνικές εκλογές αν κερδίσει άνετα τις ευρωεκλογές

Οι ευρωεκλογές της επόμενης Κυριακής δεν αποκλείεται να φέρουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Σε περίπτωση που το άθροισμα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι κατώτερο από το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Το ξεκαθαρίζει, στην συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», η οποία είναι εξαιρετικά διαφωτιστική:

Ερώτηση: Αν κερδίσετε τις ευρωεκλογές, θα απαιτήσετε τη διενέργεια πρόωρων εθνικών εκλογών;
Απάντηση: «Οι εθνικές εκλογές επιβάλλονται εκ των πραγμάτων. Τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης συγκέντρωσαν μαζί 42% τον Ιούνιο του 2012. Πόσο συγκεντρώνουν σήμερα; Θα το διαπιστώσουμε την επόμενη Κυριακή. Η ΝΔ καταρρέει και το ΠαΣοΚ έχει ήδη αυτοκαταργηθεί. Πρώτη φορά δεν συμμετέχει στις εκλογές. Πώς νομιμοποιείται πολιτικά η συνέχιση της συμμετοχής του στην κυβέρνηση; Αλλαγή ονόματος μεθοδεύει και η ΝΔ. Αλλάζουν ονόματα και ψάχνουν για ψευδώνυμα μόνο όσοι θέλουν να μας εξαπατήσουν για την πραγματική τους ταυτότητα».

Ερώτηση: Πολλοί εκτιμούν ότι προέχει η κυβερνητική σταθερότητα εν όψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης του φθινοπώρου…
Απάντηση: «Δεν μπορεί αυτή η κυβέρνηση να διαχειριστεί τη διαπραγμάτευση του φθινοπώρου. Ο πρωθυπουργός είναι αναγκασμένος να προκηρύξει εθνικές εκλογές μετά την απώλεια της εμπιστοσύνης που θα υποστεί στις ευρωεκλογές, για τις οποίες ο ίδιος έχει αποδεχθεί ότι πρόκειται για δημοψήφισμα. Στην Ευρώπη οι κυβερνήσεις που αποδοκιμάζονται σε κρίσιμα δημοψηφίσματα οδηγούνται σε εκλογές».