altΣτη δημιουργία ενός συστήματος για την προστασία και την ενίσχυση της τοπικής ποικιλίας αμπέλου προχωρά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο υλοποίησης από την Αναπτυξιακή Εταιρία της Π.Δ.Ε, του έργου «IN.CO.ME – International Centre of Mediterranean Gastronomy» (Διεθνές Κέντρο Μεσογειακής Γαστρονομίας).

Η δράση αυτή παρουσιάστηκε το διήμερο 27-28 Μαρτίου στο Σανταμέρι Αχαΐας και παρέστη ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας και Περιφερειακός Σύμβουλος Τρύφωνας Φωτόπουλος και το μέλος του Δ.Σ. της Αναπτυξιακής και Περιφερειακός Σύμβουλος Διονύσιος Μαυρόγιαννης.

Η δημιουργία μιας Κοινότητας Παραγωγών θα οδηγήσει στην ύπαρξη ενός φορέα που θα μπορεί να ρυθμίζει και να προστατεύει την παραγωγή με τη δυνατότητα υλοποίησης δράσεων ενδυνάμωσης, προώθησης και πώλησης του προϊόντος σε στενή συνεργασία με τους παραγωγούς της περιοχής και μετά την ολοκλήρωση του έργου INCOME. Επιπρόσθετα θα βελτιωθεί η δυναμική της περιοχής, η ανταγωνιστικότητα της τοπικής παραγωγής, η αύξηση των συνεργειών και η προώθηση μιας καινοτόμας φιλοσοφίας στην αγροτική παραγωγή.

«Το συγκεκριμένο έργο εξυπηρετεί ως κύριο στόχο την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας των περιοχών παρέμβασης μέσα από την αξιοποίηση των τυπικών αγροτο-βιομηχανικών προϊόντων και των πολλαπλών ωφελειών που προβάλει η γεωργία, την προώθηση της παραδοσιακής Μεσογειακής γαστρονομίας ως πηγή πολιτισμού καθώς και του βιώσιμου τουρισμού, χρησιμοποιώντας καινοτόμες στρατηγικές για την εξασφάλιση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος στη διεθνή αγορά», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας αναφερόμενος στη συνέχεια στη γενικότερη φιλοσοφία και στρατηγική της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τη δημιουργία τοπικής ταυτότητας στα αγροτικά προϊόντα, προτρέποντας, παράλληλα, τους νέους παραγωγούς σε δράσεις εξωστρέφειας και στην υιοθέτηση καινοτόμων πρακτικών.