Παγδαία θα είναι η αλλαγή του καιρού, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ, από σημερα το βράδυ θα υπάρξει αισθητή μείωση της θερμοκρασίας, με ισχυρους ανέμους .

Ο  αντικυκλώνας «Ξενοφών», που από την Τρίτη θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, σε συνδυασμό με ένα σύστημα χαμηλών πιέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, θα δημιουργήσει συνθήκες για μια σημαντική ενίσχυση των βόρειων ανέμων στο Αιγαίο, φθάνοντας τοπικά στα 8 ως 9 Μποφόρ.
Τι λέει όμως η ΕΜΥ;

Τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα προγνωστικά δεδομένα συγκλίνουν στην τάση δημιουργίας ενός βαρομετρικού χαμηλού στα ανοιχτά του Ιονίου, όπου κύριο χαρακτηριστικό του είναι η απουσία μετωπικών επιφανειών, αλλά δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής σαφείς ενδείξεις για τη μετατροπή αυτού του συστήματος σε Medicane, δηλαδή σε έναν Μεσογειακό Κυκλώνα.

Στο πρώτο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε την πιθανή πορεία του βαρομετρικού χαμηλού από το πρωί της Πέμπτης 27/09 έως και το μεσημέρι της Δευτέρας 01/10/2018 όπου μαζί με το πεδίο των πιέσεων (ισοβαρείς) παρουσιάζονται και τα ύψη υετού .Το σύστημα αυτό όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία «περιπλανάται» ανοιχτά του Νοτίου Ιονίου και στο Νοτιοδυτικό Κρητικό. Το σύστημα αυτό τη Δευτέρα διέρχεται νότια της Κρήτης αρκετά εξασθενημένο.