Φοιτητικές και μαθητικές κινητοποιήσεις γίνονται σε όλη τη χώρα κατά των αλλαγών στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Δεκάδες χιλιάδες μαθητές λυκείων και φοιτητές πανεπιστημίων παίρνουν μέρος σε διαδηλώσεις στις κύριες πόλεις Ιταλίας, με συνθήματα κατά των αλλαγών στο εκπαιδευτικό σύστημα που προτείνει η κυβέρνηση του Ματτέο Ρέντσι.

Φοιτητές και μαθητές ζητούν πρόσβαση στην δημόσια παιδεία χωρίς καμία επιβάρυνση για τις ιταλικές οικογένειες, ενώ έκαναν γνωστό ότι τις επόμενες ημέρες θα οργανωθούν πάνω από χίλιες συνελεύσεις σε σχολεία και πανεπιστήμια της χώρας, στα πλαίσια μιας αδιάκοπης κινητοποίησης.

«Σχολείο για όλους, επισφαλής εργασία για απολύτως κανέναν», γράφει πανό το οποίο κρατούν φοιτητές που βρίσκονται στην κεφαλή της πορείας, στο Τορίνο, ενώ στην Νάπολη ένα από τα κύρια συνθήματα είναι « κατώτατο εγγυημένο εισόδημα για κάθε πολίτη».

Στην Φλωρεντία, οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση αμφισβητούν την μεταρρύθμιση του εργασιακού- με πιο εύκολες απολύσεις- την οποία προωθεί η ιταλική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις αλλαγές του εκπαιδευτικού συστήματος που θα πρέπει να εγκριθεί από το ιταλικό κοινοβούλιο , οι προαγωγές και αυξήσεις μισθών των εκπαιδευτικών θα πρέπει να βασίζονται, κυρίως, στην παραγωγικότητα, ενώ η κυβέρνηση Ρέντσι έχει δεσμευθεί να προχωρήσει στην πρόσληψη περίπου 150.000 καθηγητών και δασκάλων, μέσα στην επόμενη τριετία.

Μεγάλο μέρος των ιταλικών συνδικάτων, όμως, απαντά ότι η μονιμοποίηση αυτή του έκτακτου προσωπικού και των αναπληρωτών καθηγητών, σε μεγάλο ποσοστό είχε ήδη αποφασιστεί από την κυβέρνηση του Ενρίκο Λέττα, στα πλαίσια σχεδίου που εκπονήθηκε για την δημόσια παιδεία.