altΟι Γιατροί χωρίς Σύνορα ταξιδεύουν στην Ελλάδα και έρχονται στην Πάτρα με στόχο να την προσθέσουν και αυτή στον δικό τους χάρτη, σε ένα χάρτη διαφορετικό από τους άλλους:

Τον χάρτη του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, σχηματίζοντας μία δικιά του διαδρομή, μία διαδρομή ευαισθητοποίησης που προχωράει παντού εκεί όπου υπάρχουν ανάγκες, εκεί όπου υπάρχει ανθρώπινος πόνος. Η Πάτρα, λοιπόν, αποτελεί την επόμενη στάση στην ιδιαίτερη διαδρομή ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης που ξεκίνησαν πέρυσι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα.

Για μια ολόκληρη εβδομάδα, από τις 12 μέχρι τις 19 Οκτωβρίου 2014, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα θα βρίσκονται στην πόλη της Πάτρας, διοργανώνοντας σειρά εκδηλώσεων, ανοίγοντας ένα ζωντανό διάλογο μεταξύ των πολιτών και της οργάνωσης για την αξία της αλληλεγγύης και της αμερόληπτης προσφοράς, με μοναδικό κριτήριο την ανθρώπινη ανάγκη.

Το πρόγραμμα πέρα από τις δράσεις αφορά και μία εκστρατεία ενημέρωσης. Που δουλεύουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα; Πως χρηματοδοτούνται; Χρειάζονται μόνο γιατρούς στα προγράμματά τους; Ενημερωνόμαστε για το έργο της οργάνωσης στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο και μαθαίνουμε πως μπορούμε να συμβάλλουμε κι εμείς για να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές.
Οι Δρομείς Χωρίς Σύνορα στο Run Greece της Πάτρας

Οι Δρομείς Χωρίς Σύνορα συμμετέχουν για πρώτη φορά στους αγώνες δρόμου του Run Greece. Η ομάδα μας τρέχει για όσους αγωνίζονται καθημερινά για την επιβίωσή τους, για τα θύματα των ανθρωπιστικών κρίσεων παντού όπου συμβαίνουν στον κόσμο.

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014, 09:30 – 12:30, Πλατεία Γεωργίου Α’.
Αγώνας Μπάσκετ «Χωρίς Σύνορα»

Η ομάδα του Προμηθέα αντιμετωπίζει την ομάδα του Αίαντα Ευόσμου και οι δύο ομάδες αγωνίζονται στέλνοντας ένα μήνυμα κατά των διακρίσεων στην υγεία και στηρίζοντας το ανθρωπιστικό έργο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014, 17:00, κλειστό γυμναστήριο Ε.Α.Π., Ηπείρου 8 & Φαβιέρου.
Και έφαγαν αυτοί καλύτερα» – μια αισιόδοξη ιστορία για τον υποσιτισμό

Οι μαθητές γίνονται «γιατροί» και κάνουν ένα εικονικό ταξίδι στον Νίγηρα για να μάθουν, παίζοντας, τους τρόπους αντιμετώπισης του υποσιτισμού, της ασθένειας που απειλεί τη ζωή 195 εκατομμυρίων παιδιών σε όλο τον κόσμο.

Δευτέρα 13 – Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014, Σε Δημοτικά και Γυμνάσια Σχολεία της Πάτρας
24 χρόνια δράσης του Ελληνικού Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα: Τι καταφέραμε με τη δική σας υποστήριξη

Ένας χειρούργος, μια ψυχολόγος και ένας τεχνικός πεδίου μοιράζονται μαζί μας τις εμπειρίες τους από το ανθρωπιστικό πεδίο και εξηγούν τους λόγους που τους έκαναν να αλλάξουν τη ζωή τους για να βρεθούν στο πλευρό των ανθρώπων που υποφέρουν στη Συρία, το Νότιο Σουδάν και όπου υπάρχει ανάγκη. Τη συζήτηση συντονίζει η δημοσιογράφος Λίνα Μπάστα.

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014, 19:00, Βιβλιοπωλείο Πολύεδρο, Κανακάρη 147.
Προβολή ταινίας “Πρόσβαση στην Ζώνη Κινδύνου”

Προβολή της ταινίας «Πρόσβαση στη Ζώνη Κινδύνου» (Access to Danger Zone) των Eddie Gregoor & Peter Casaer με αφηγητή τον Daniel Day-Lewis και Συζήτηση με τον Θανάση Σπυράτο, εθελοντή πεδίου/τεχνικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και τον Δημήτρη Γιαννούση, χειρουργό

Ξεκινώντας από την απαγωγή δύο εργαζομένων στο ανθρωπιστικό έργο, σε ένα στρατόπεδο προσφύγων της Κένυας, η ταινία περιγράφει τις δυσκολίες και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις στην προσπάθειά τους να παρέχουν βοήθεια σε ορισμένες από τις πιο επικίνδυνες περιοχές του πλανήτη: τη Σομαλία, το Ανατολικό Κονγκό και το Αφγανιστάν (2012, διάρκεια 70 λεπτά).

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014, 21:00, Πολυχώρος Πολιτισμού & Ψυχαγωγίας ΙΝΤΕΑΛ, Αγ. Νικολάου 4.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στο Αρσάκειο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας

Τα παιδιά του Αρσάκειου Δημοτικού Σχολείου Πατρών φαντάζονται μια “Πόλη Χωρίς Σύνορα”. Οι μαθητές εξοικειώνονται με το ανθρωπιστικό έργο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παίζοντας θέατρο, ζωγραφίζοντας και δημιουργώντας τις δικές τους κατασκευές για να στηρίξουν το ανθρωπιστικό έργο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014, 13:00, Αρσάκειο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών

Ποιος είναι ο ρόλος του γιατρού και ποιες ειδικότητες χρειαζόμαστε περισσότερο στο πεδίο; Οι φοιτητές ενημερώνονται για την δράση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και τα αποτελέσματα της εκστρατείας για την Πρόσβαση στα φάρμακα.

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014, 14:00, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Πατρών.
Σε αποστολή με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

Ο Απόστολος Βεϊζης, Διευθυντής Τμήματος Προγραμμάτων και η Μαρία Σκουλά, Υπεύθυνη Στελέχωσης Αποστολών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρουσιάζουν την δράση της οργάνωσης, τις δυνατότητες συμμετοχής, τις προϋποθέσεις, τις παροχές, καθώς και τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης στις αποστολές της οργάνωσης.

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014, 19:00, Ιατρικός Σύλλογος Πατρών, Βότση 42
Έκθεση Φωτογραφίας “Urban Survivors – Επιβιώνοντας στο περιθώριο των σύγχρονων πόλεων”

Διάσημοι φωτογράφοι του πρακτορείου Noor /Apeiron μας ξεναγούν στις παραγκουπόλεις όπου εργάζονται οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταγράφοντας συγκλονιστικά στιγμιότυπα ανθρώπων που ζουν στη Ντάκα (Μπαγκλαντές), το Καράτσι (Πακιστάν), το Ναϊρόμπι (Κένυα), το Γιοχάνεσμπουργκ (Νότιο Αφρική) και το Πορτ Ο Πρενς (Αϊτή).

Τα ενσταντανέ της Alixandra Fazzina, του Stanley Greene, του Francesco Zizola, του Pep Bonet, του Jon Lowenstein φέρνουν στο φως τις κρίσιμες ανθρωπιστικές και ιατρικές ανάγκες των κατοίκων τους και μας δείχνουν πώς οι ελπίδες εκατομμυρίων ανθρώπων για ένα καλύτερο αύριο, μετατρέπονται σε ένα εφιάλτη βίας, ασθενειών, φόβου, αποκλεισμού και διακρίσεων.

Εγκαίνια: Πέμπτη 16 Οκτωβρίου, 20:00, Πολυχώρος Πολιτισμού & Ψυχαγωγίας ΙΝΤΕΑΛ, Αγ. Νικολάου 4.
Προβολή ταινίας “Φωτιά στο Αίμα”

Προβολή της ταινίας «Φωτιά στο Αίμα» (Fire in the blood) του Dylan Mohan Gray και Συζήτηση για την πρόσβαση στα φάρμακα με τον Απόστολο Βεΐζη, Διευθυντή Τμήματος Προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Ένα ντοκιμαντέρ που εξηγεί πως οι φαρμακοβιομηχανίες και οι κυβερνήσεις της Δύσης μπλοκάρουν την πρόσβαση σε χαμηλού κόστους φάρμακα κατά του AIDS για τους ασθενείς στον αναπτυσσόμενο κόσμο προκαλώντας εκατομμύρια άσκοπους θανάτους (2013, διάρκεια 87 λεπτά).

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014, 21:00, Πολυχώρος Πολιτισμού & Ψυχαγωγίας ΙΝΤΕΑΛ, Αγ. Νικολάου 4.
Θεατρικό παιχνίδι πάνω σε παραμύθι

Στα ίχνη των λευκών ιπποτών – Θεατρικό παιχνίδι βασισμένο στο παραμύθι που έγραψε ο Ευγένιος Τριβιζάς για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα με την Ομάδα Παιδαγωγικής Θεάτρου – Εμψυχωτών Θεατρικού Παιχνιδιού «Δια του Θεάτρου».

Τα παιδιά εξοικειώνονται με το ανθρωπιστικό έργο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μέσα από την ιστορία που έγραψε ο αγαπητός μας παραμυθάς και εμψυχώνουν τους ατρόμητους ιππότες που σπεύδουν να βοηθήσουν τους αδύναμους σώζοντάς τους τη ζωή, όποιοι κι αν είναι αυτοί, όπου κι αν πιστεύουν, ό,τι χρώμα κι αν έχουν, όπου κι αν ζουν.

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014, 18:00-19:30, Χώρος Εκδηλώσεων Έσπερος, Πλατεία Αγ. Γεωργίου.
Οι «Ρεφενέδες» δίνουν παράσταση για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

Την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου, τo Θεατρικό Σχήμα Πάτρας «Ρεφενέ» αφιερώνει τη θεατρική παράσταση «Μπλακ-Άουτ Κόμεντυ» του Πήτερ Σάφερ στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα προσφέροντας μέρος των εσόδων της για την υποστήριξη του έργου της οργάνωσης.

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014, 21:15, Θέατρο Επίκεντρο, Νόρμαν 16 & Αγ. Διονυσίου Τηλέφωνο κρατήσεων: 6955-514155, Είσοδος: 10 ευρώ – Μειωμένο εισιτήριο για φοιτητές και ανέργους: 8 ευρώ.
Γιορτή Δρόμου «Όπου υπάρχει ανάγκη δεν υπάρχουν σύνορα»

Η Πόλη της Πάτρας αποχαιρετά τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα με την Ομάδα Παιδαγωγικής Θεάτρου – Εμψυχωτών Θεατρικού Παιχνιδιού «Δια του Θεάτρου»

Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014, 11:00, Χώρος Εκδηλώσεων Έσπερος, Πλατεία Αγ. Γεωργίου.