Πού και πώς ψηφίζω: Πόσους σταυρούς βάζω  Μάθε όσα πρέπει να γνωρίζεις, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες Λίγες μόλις ώρες έμειναν μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες για τον Β’ γύρο των Αυτοδιοικητικών εκλογών (Δημοτικών και Περιφερειακών) και τις Ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών, το αποτέλεσμα των Δημοτικών εκλογών και των Ευρωεκλογών θα κρίνει εν πολλοίς και τις όποιες πολιτικές εξελίξεις.

Την Κυριακή καλούνται οι Έλληνες ψηφοφόροι να εκλέξουν Δημάρχους και Περιφερειάρχες (όπου δεν έχουν κριθεί από την πρώτη Κυριακή) αλλά και Ευρωβουλευτές.

Που ψηφίζω

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει αναπτύξει μια ειδική εφαρμογή, όπου οι ψηφοφόροι μπορούν να βρουν σε ποιο εκλογικό κέντρο πρέπει να προσέλθουν για τις Εκλογές του 2014.

Ο κάθε εκλογέας με το όνομα του, το επώνυμο, το όνομα πατρός και το έτος γέννησής του, μπορεί μέσω του υπολογιστή του να δει που θα ψηφίσει για τις ευρωεκλογές 2014 αλλά και για τον Β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

ΜΑΘΕ ΕΔΩ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει θέσει σε λειτουργία και ειδικό τηλεφωνικό κέντρο ώστε όσοι εκλογείς δεν έχουν πρόσβαση σε υπολογιστή να μπορούν να δουν σε ποιο εκλογικό τμήμα του δήμου τους θα ψηφίσουν. Το ειδικό τηλεφωνικό κέντρο είναι το 2131361500.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν έως αύριο, Σάββατο, από 09:00 έως και 19:00, ενώ την Κυριακή μπορούν να επικοινωνούν από τις 07:00 έως τις 19:00.

Σταυροί προτίμησης

Στα ψηφοδέλτια των συνδυασμών για τις Ευρωεκλογές της Κυριακής, οι ψηφοφόροι μπορούν να βάλουν μέχρι και τέσσερις (4) σταυρούς προτίμησης, βάζοντάς τον δίπλα στο όνομα του κάθε υποψηφίου.

Σε περίπτωση όμως που τεθούν από εκλογέα περισσότεροι από τέσσερις σταυροί προτίμησης, το ψηφοδέλτιο δεν είναι άκυρο, αλλά προσμετρείται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.

Στην επαναληπτική ψηφοφορία για την εκλογή Δημάρχων και Περιφερειαρχών, οι ψηφοφόροι δεν σημειώνουν σταυρό προτίμησης σε κανέναν υποψήφιο σύμβουλο, καθώς η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μόνο ανάμεσα στους υποψηφίους δημάρχους ή περιφερειάρχες.

Exit polls

Τα Exit Polls, με την πρόβλεψη για τα αποτελέσματα για τις Δημοτικές, Περιφερειακές, καθώς και για τις Ευρωεκλογές, θα παρουσιαστούν στις 19:00 ακριβώς, ενώ η πρώτη εκτίμηση για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών αναμένεται περίπου στις 21:30.