Να καταλήξουν να πληρώσουν και πρόστιμο, αντί να πληρωθούν, κινδυνεύουν πολλοί δικαιούχοι του επιδόματος ενοικίου. Καθότι, ως γνωστόν, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, μία μικρή «αβλεψία στη συμπλήρωση του μισθωτηρίου, μπορεί να βγάλει εκτός επιδόματος τους δικαιούχους, με αποτέλεσμα να απαιτείται μετά τροποποιητική δήλωση και πληρωμή προστίμου 100 ευρώ!

Πώς μια λεπτομέρεια μπορεί να στοιχίσει το επίδομα ενοικίου

Όπως αποκαλύπτει στο star.gr ο φοροτεχνικός και Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Νομού Αχαΐας, Δημήτρης Μπόκαρης, δικαιούχος από την Πάτρα έκανε την αίτηση για το επίδομα ενοικίου, συμπληρώνοντας όλα τα στοιχεία και υποβάλλοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά, μεταξύ των οποίων και το μισθωτήριο συμβόλαιο, το οποίο ανέφερε πως το ενοίκιο ήταν 250 ευρώ τον μήνα.

Το αποτέλεσμα, όμως, ήταν… μηδέν εις το πηλίκον (κυριολεκτικά), καθότι -όπως εξηγεί ο κ. Μπόκαρης- το σύστημα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων αναγνώρισε ως μηνιαίο μίσθωμα τα μηδέν ευρώ!

«Αν δει κανείς την δήλωση μίσθωσης ακίνητης περιουσίας, την οποία υποβάλλει ο ιδιοκτήτης, έχει δύο σημεία για να συμπληρωθεί το ύψος του μηνιαίου μισθώματος. Ένα στην πρώτη σελίδα, στο κουτάκι “Συνολικό μηνιαίο μίσθωμα” και ένα στη δεύτερη σελίδα, στο κουτάκι “Μηνιαίο μίσθωμα”. O ιδιοκτήτης συμπλήρωσε μόνο το πρώτο, το οποίο εξάλλου «μιλά» για συνολικό μηνιαίο μίσθωμα. Έτσι, το δεύτερο κουτάκι έμεινε κενό και η ΑΑΔΕ αναγνώρισε ως μηδενικό το μίσθωμα», εξηγεί ο γνωστός φοροτεχνικός.

Ως γνωστόν, τα λάθη (διορθώνονται αλλά) κοστίζουν!

Σε ανάλογες περιπτώσεις, μπορεί να γίνει τροποποιητική δήλωση μισθωτηρίου, «την οποία υποβάλλει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, συμπληρώνοντας αυτή τη φορά και τα δύο πεδία».