Στο ενδεχόμενο ο θάνατος του νεαρού εύζωνα να οφείλεται σε κάποια σπάνια πάθηση στην καρδιά, η οποία μπορεί να σχετίζεται με αιφνίδιους θανάτους νέων ή/και αθλητών, εστιάζεται αυτή την περίοδο η έρευνα για τις αιτίες θανάτου του 25χρονου Σπύρου Θωμά.

Ο εύζωνας απο την Πάτρα άφησε την τελευταία του πνοή στις 22 Φεβρουαρίου, παρά τις εκτεταμένες προσπάθειες ανάνηψης, που έγιναν μέσα στον θάλαμο της Προεδρικής Φρουράς όπου ξεκουραζόταν, μετά την υπηρεσία του. Προς το παρόν, και μετά την ιατροδικαστική εξέταση για τον ξαφνικό του θάνατο, δεν έχει εντοπιστεί το παραμικρό πρόβλημα υγείας.«Γνωρίζαμε από την αρχή ότι η εκπαίδευση των Ευζώνων είναι απαιτητική, όμως είχε κάνει όλες τις απαραίτητες εξετάσεις καρδιάς.

Το παιδί ήταν αθλητής και είχε υποβληθεί στην Πάτρα πολλές φορές σε καρδιολογικές εξετάσεις και τεστ αντοχής. Εξετάσεις που επανέλαβε και κατά την κατάταξή του στο Στρατό αλλά και για την Προεδρική Φρουρά» αναφέρει στην «Π» ο πατέρας του Παιδιού Χρήστος Θωμάς.

Στο έργο της Χαράς Σπηλιοπούλου, η οποία θεωρείται από τα εκλεκτά μέλη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας στη χώρα -είναι μάλιστα και η πρώτη γυναίκα κοσμήτορας στην ιστορία του Πανεπιστημίου Αθηνών- συνδράμει εδώ και λίγες μέρες το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

Μέσω του καθηγητή Αρη Αναστασάκη, αναπλ. διευθυντή της νεοσύστατης -και μόνης διαπιστευμένης στη χώρα- Μονάδας Κληρονομικών Παθήσεων Καρδιάς.«Είναι το μοναδικό κέντρο που ίσως μπορεί να δώσει απάντηση, αν υπάρχει πάθηση που μπορεί να επέφερε τον ακαριαίο θάνατο του παιδιού μου.

Προσφερθήκαμε μάλιστα εθελοντικά, τόσο εγώ όσο και ο ανήλικος αδελφός του, προκειμένου να γίνουν κάποιες ειδικές εξετάσεις. Το ίδιο θα γίνει και από την πλευρά της οικογενείας της συζύγου. Εστιάζουμε στην καρδιά, καθώς το παιδί παραπονέθηκε τις τελευταίες ημέρες για κάποια κόπωση, την οποία βέβαια εμείς συνδέσαμε με την αυστηρή εκπαίδευση, καθώς το παιδί μας δεν είχε ποτέ παρουσιάσει κάτι το οποίο θα έπρεπε να μας υποψιάσει.

Απλά τις συγκεκριμένες ημέρες που μας παραπονέθηκε, είχε κάνει μόνο δύο βάρδιες στον Αγνωστο Στρατιώτη. Γι’ αυτό, και μόνο προς αυτή την κατεύθυνση μιας ανεξήγητης αιτίας κόπωσης, μπορούμε να στραφούμε σε αυτή τη φάση» αναφέρει ο κ.Θωμάς.

Εκτός από τις εξετάσεις σε συγγενείς από το Ωνάσειο, τις επόμενες ημέρες αναμένονται και τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων, προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα από την ιατροδικαστική εξέταση και να ενημερωθεί, τόσο το Αρχηγείο του ΓΕΣ όσο και η Προεδρία της Δημοκρατίας. Την πρωτοβουλία της έρευνας για τα αίτια θανάτου ανέλαβε προσωπικά ο Πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ