«Δεν είναι δυνατόν να μας κατηγορούν ότι δεν κάνουμε διαβούλευση για το θαλάσσιο μέτωπο και να μην υποβάλλονται προτάσεις…».
Ο αντιδήμαρχος Χρήστος Κορδάς δεν κρύβει την ενόχλησή του επειδή εκπνέει σε λίγα 24ωρα η προθεσμία που έδωσε ο Δήμος Πατρέων για την κατάθεση προτάσεων σχετικά με τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την παραλιακή ζώνη.
«Μας λένε ότι αποφασίζουμε μόνοι μας και μας καταγγέλλουν για αυτό. Που είναι όλοι αυτοί;» αναρωτιέται ο Χρ. Κορδάς, περνώντας στην αντεπίθεση και επισημαίνει ότι δεν έχουν υποβληθεί προτάσεις ούτε καν από τις δημοτικές παρατάξεις. «Θα μπορούσαν να προτείνουν κάτι διαφορετικό από αυτό που προτείνουμε εμείς. Αλλά ας πουν κάτι. Εμείς τους περιμένουμε…» πρόσθεσε και εκτιμά ότι φανερώνεται κατά αυτό τον τρόπο το πραγματικό ενδιαφέρον τους.
Βάζουμε στη συζήτησή μας την παράμετρο ότι ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων νομού Αχαΐας έστειλε ένα κείμενο θέσεων σχετικά με την μελλοντική αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου.
ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΝ;
Ο αντιδήμαρχος έχει την άποψη ότι το κείμενο αυτό είναι γενικό και συμβουλεύει τον Δήμο να προκηρύξει διαγωνισμό ιδεών. «Εμείς δεν κάνουμε διαγωνισμό ιδεών. Κάνουμε (σ.σ. προκήρυξη) στο στάδιο της προμελέτης. Αυτό είναι πολύ πιο προχωρημένο…» μας λέει. «Μας μιλούν κάποιοι για ανάπτυξη. Ωραία, ας μας εξηγήσουν τι εννοούν πιο συγκεκριμένα…».
Η πρόθεση του Δήμου μετά την τυπική ολοκλήρωση της συγκέντρωσης προτάσεων είναι, όπως μας είπε ο Χρ. Κορδάς, να διοργανώσει ο Δήμος μια ανοικτή διαβούλευση στην οποία θα προσκληθεί ο τεχνικός κόσμος της περιοχής, σύλλογοι και φορείς, από τους οποίους περιμένει να καταθέσουν προφορικά τις απόψεις τους αφού δεν έχουν υποβάλει γραπτώς.
Η αίσθηση του στελέχους της Δημοτικής Αρχής είναι ότι η συγκεκριμένη διαδικασία θα ολοκληρωθεί πριν από την αλλαγή του έτους. Πρόσθεσε ότι το γραφειοκρατικό σκέλος δεν είναι απλό, καθώς η υπόθεση «πατάει» πάνω στην κείμενη νομοθεσία.
ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ
Ο Δήμος στο κείμενο που έχει μοιράσει στις δημοτικές παρατάξεις θέτει ως ζητούμενο τη «ριζική αναδιοργάνωση του παραλιακού περιβάλλοντος με σύνδεση του κεντρικού τμήματος της πόλης με το υγρό στοιχείο, την αισθητική και τη λειτουργική αναβάθμισή του, την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση υπαρχόντων υποδομών, την προσθήκη νέων». Επίσης, βάζει ως προαπαιτούμενο τα προτεινόμενα έργα να μην έχουν λιμενικό χαρακτήρα, που είναι μεγάλου κόστους και να διατηρούνται, με λίγες παρεμβάσεις, οι υπάρχουσες αποβάθρες, οι προβλήτες, η μαρίνα θαλασσίων σκαφών κ.λπ.
Οι προτεινόμενοι χώροι θα πρέπει να έχουν κοινόχρηστο χαρακτήρα και ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός θα πρέπει να περιλαμβάνει πρόταση πολεοδομικού σχεδίου. Επιπλέον, εκτός από τους χερσαίους χώρους που παραχωρήθηκαν στο Δήμο θα πρέπει να υποβληθεί πρόταση για την αξιοποίηση του κυματοθραύστη του παλιού λιμανιού (Γούναρη-Νόρμαν) 900 μ. για περίπατο -αναψυχή, η αξιοποίηση της νότιας λιμενολεκάνης για ναυταθλητισμό, με πλωτές κατασκευές και σιντριβάνια, ώστε να δημιουργηθεί ένας λειτουργικός περίπατος με πρόσθετα 150 στρέμματα δίπλα στη θάλασσα.
Ο Δήμος στην πρότασή του θέτει μια σειρά παραμέτρων ως προς τον σχεδιασμό. Η πρώτη είναι η υπόγεια διέλευση του σιδηρόδρομου με παράλληλη αξιοποίηση του υπεράνω χώρου που θα προκύψει.
Επίσης, θα προβλεφθεί στάση για τον προαστιακό, ποδηλατοδρόμος, πεζόδρομος και λεωφορειόδρομος (Νόρμαν -πάρκινγκ Καλεντζώτη). Ο μαντρότοιχος προτείνεται να κατεδαφιστεί (με κάποιες εξαιρέσεις). Αίσθηση προκαλεί η παράμετρος να συνδεθεί ο παλαιότερος κυματοθραύστης με τον προβλήτα της Αγίου Νικολάου, με πεζογέφυρα. Ο Δήμος επιτρέπει για την εκπόνηση του σχεδιασμού να υποδειχθεί η κατεδάφιση (ολική ή τμηματική) όλων των κτιρίων εκτός: α) Από τυχόν διατηρητέα, β) το θεατράκι της Μαρίνας και το διπλανό χώρο εστίασης, γ) τον φάρο στην προέκταση της Τριών Ναυάρχων Αγίου Ανδρέα και την παρακείμενη ψαροταβέρνα, και δ) το κολυμβητήριο του ΝΟΠ. Τέλος, μπορεί να υποδειχτεί η διατήρηση ή όχι «εν όλω ή εν μέρει» των υπόλοιπων κτιρίων.

 

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ