Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας Σύμφωνα με τον WHO, η παχυσαρκία αποτελεί πια μια παγκόσμια επιδημίαΉδη από το 1948 o Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) είχε διαβλέψει την εξέλιξη και τη σημαντικότητα της παχυσαρκίας κατά τις επόμενες δεκαετίες και όρισε την 24η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας.

Σύμφωνα με τον WHO, η παχυσαρκία αποτελεί πια μια παγκόσμια επιδημία με τον επιπολασμό της να αυξάνεται ραγδαία στις αναπτυγμένες αλλά και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η υπερβάλλουσα ποσότητα λιπώδους ιστούς στο ανθρώπινο σώμα θεωρείται ότι ευθύνεται για το 1/5 των θανάτων παγκοσμίως καθώς μπορεί να γίνει αίτιο πολλών χρόνιων παθήσεων όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης, σκελετικές αλλοιώσεις καθώς και μορφές καρκίνου και ψυχολογικές διαταραχές.

Στην Ευρώπη η εξάπλωση της παχυσαρκίας πραγματοποιείται με τριπλάσιους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια σε σχέση με τη δεκαετία του ’80. Με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις, πάνω από το 50% των ευρωπαίων ενηλίκων έχει βάρος άνω του φυσιολογικού ενώ συγκεκριμένα πάνω από το 20% αυτών είναι παχύσαρκοι.

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που αφορούν τα παιδιά καθώς ο υπέρβαρος πληθυσμός αυξάνεται διαρκώς από το 1990. Αυτή τη στιγμή στην ευρωπαϊκή ήπειρο 1 στα 3 παιδιά ηλικίας 11 ετών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Η χώρα μας μάλιστα κρατάει τη δυσάρεστη πρωτιά ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη καθώς 1 στα 2 Ελληνόπουλα αντιμετωπίζει πρόβλημα βάρους, με το 20% αυτών μάλιστα να είναι παχύσαρκα. Αξιοσημείωτα είναι τα στατιστικά στοιχεία του WHO που αναφέρουν ότι το 60% των παιδιών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το βάρος τους πριν την εφηβεία θα είναι υπέρβαρα κατά την ενήλικη ζωή τους.

Οι ειδικοί, όσον αφορά τη χώρα μας, επισημαίνουν ότι παραδόξως όσο αυξάνεται η οικονομική και κοινωνική κρίση, τόσο αυξάνονται τα ποσοστά των υπέρβαρων, ενήλικων ή ανήλικων. Η στροφή στο φαγητό σαν παρηγοριά από τα καθημερινά προβλήματα (comfortfood), το ότι τα πιο εύκολα, ‘γρήγορα’ φαγητά (junkfood) είναι πιο φτηνά αλλά και η ‘δυτικοποίηση’ της καθημερινότητάς μας που μας έχει απομακρύνει από την πατροπαράδοτη μεσογειακή διατροφή είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που έχουν δώσει αυτή τη δυσάρεστη τροπή στα πράγματα.

Σίγουρα, τα ατομικά μέτρα από μόνα τους δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας όσο έτοιμος κι αν είναι κάποιος να το κάνει. Σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στρέφεται προς όλα τα κράτη-μέλη του και τους ζητά να συστρατευθούν στον αγώνα κατά της παχυσαρκίας.

-Συνιστά αύξηση της φορολογίας στις τροφές που χαρακτηρίζει ως σκουπίδια (junk), υποδηλώνοντας σαφώς τα fastfoods.

-Συνιστά ελάττωση της φορολογίας των εστιατορίων που προσφέρουν σωστή διατροφή (φυτικά, ψάρια, πουλερικά).

-Συνιστά οργανωμένη προώθηση της άσκησης με τη δημιουργία γυμναστηρίων μέχρι και στο τελευταίο χωριό.

-Συνιστά μάθημα αγωγής υγιεινής διατροφής σε όλα τα σχολεία και ενθάρρυνση στα παιδιά από τους γονείς τους να μην παρακολουθούν επί ώρες τα τηλεοπτικά προγράμματα καθώς έτσι οδηγούνται σε ακινησία.

Φέτος, στη χώρα μας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας το Υπουργείο Παιδείας καλεί τα σχολεία να πραγματοποιήσουν ομιλίες και δραστηριότητες σχετικά με τις Διατροφικές Συνήθειες και την Πρόληψη της Παχυσαρκίας. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του Προγράμματος ‘Κοινωνικό Σχολείο’.