Κλίμα ανησυχίας υπάρχει στους εργαζόμενους και στην αγορά της Πάτρας για την μετά πανδημία εποχή και σύμφωνα με τον Σάββα Τζάκη η ανησυχία αυτή αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο από τις αρχές του επόμενου μήνα και μετά. Είναι η περίοδος που για τις περισσότερες επιχειρήσεις ολοκληρώνεται η φάση των αναστολών εργασίας στις οποίες έχουν βάλει τους εργαζόμενούς τους, οι υπάλληλοι επανέρχονται στο προηγούμενο καθεστώς και επί της ουσίας ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για τους εργοδότες στο να προχωρήσουν σε απολύσεις.

Μέχρι τώρα υπήρχε ένα φράγμα στις απολύσεις, στο διάστημα της πανδημίας από το κράτος αφού η κάθε απόλυση που μπορούσε να κάνει ένας εργοδότης θα σήμαινε την παύση των μέτρων ελαφρύνσεων που απολάμβανε η επιχείρηση του.

Πλέον αυτό τελειώνει και το γεγονός ενδέχεται να σημαίνει ένα νέο κύμα απολύσεων, μετά από αυτό που είχε προηγηθεί τους μήνες του Μαρτίου και του Απριλίου.

Η τάση πάντως έτσι και αλλιώς έχει φανεί, με το εργασιακό να δυσκολεύει ακόμα περισσότερο, από τη στιγμή που υπάρχει καθίζηση στην αγορά και η κίνηση σε όλες τις μορφές του εμπορίου είναι πτωτική.

Σύμφωνα με τον Σάββα Τζάκη υπάρχουν ήδη επιχειρήσεις της Πάτρας που αναγκάζουν τους εργαζόμενους τους να δεχθούν το καθεστώς της εκ περιτροπής εργασίας (ακόμα και τους part time, παρόλο που το μέτρο είναι για όσους έχουν πλήρες ωράριο), άλλες που τους βγάζουν σε υποχρεωτική άδεια και άλλες που τους δίνουν άδεια άνευ αποδοχών.

Όλα αυτά βέβαια καταλήγουν σε μειωμένο ωράριο ή και μέρες εργασίας και κατά συνέπεια σε λιγότερα χρήματα, καθιερώνοντας μία άτυπη τροποποίηση της σύμβασης, εις βάρος πάντα των εργαζόμενων.

Οι περισσότεροι τα δέχονται και δεν μιλούν

Τα επιχειρήματα των εργοδοτών είναι γνωστά.

Δεν υπάρχουν χρήματα, δεν βγαίνουν, ενώ οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους, έχοντας τον φόβο της ανεργίας και της κατάστασης που υπάρχει στην αγορά, πιστεύοντας ότι δύσκολα θα βρουν ξανά δουλειά, τα δέχονται, χωρίς να μιλούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη στιγμή που άνοιξε και πάλι η αγορά δεν υπάρχουν καταγγελίες στα αρμόδια όργανα ή στην Επιθεώρηση Εργασίας, ενώ όσα φτάνουν στα αυτιά των συνδικαλιστών προέρχονται από τρίτους.

«Οι εργαζόμενοι δεν μιλούν, φοβούνται και οι περισσότεροι από αυτούς δυστυχώς, δεν γνωρίζουν ούτε τους νόμους, ούτε τα δικαιώματα τους» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Τζάκης, σκιαγραφώντας με τα λόγια του την όλη κατάσταση. «Υπάρχει ήδη μία μορφή τρομοκρατίας που ευτυχώς δεν έχει γενικευτεί, όμως, φοβάμαι ότι θα γίνει μεγαλύτερη το επόμενο διάστημα».

Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα της Συν – Εργασίας που προσπάθησε να προωθήσει η κυβέρνηση για την πλήρη απασχόληση μάλλον, δεν προχωρά, με τους περισσότερους από τους εργοδότες να το αγνοούν, καθώς δεν είναι διατεθειμένοι ή και δεν μπορούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές που απαιτoύνται.

The post Πάτρα: Φόβοι για νέο κύμα απολύσεων και κλίμα ανησυχίας στην αγορά appeared first on Patratora.