Μεγαλώνει το ποσοστό των καταστημάτων της εστίασης που σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες τους δεν πρόκειται να ανοίξουν ξανά μετά το τέλος της πανδημίας. Αν το ποσοστό αυτό με βάση τις εκτιμήσεις του ΣΚΕΑΝΑ κυμαινόταν αρχικά για την Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή στο 25% με 30%, πλέον σύμφωνα με τα όσα λένε στις μεταξύ τους συζητήσεις οι επαγγελματίες, ο αριθμός αυτός μπορεί να ανέβει στο 40% ή και στο 50%.

Μέσα σε αυτό συμπεριλαμβάνονται και αυτοί οι επαγγελματίες που κλείνουν καταστήματα τους όχι τόσο για οικονομικούς λόγους, αλλά γιατί δεν αντέχουν να τα βλέπουν χωρίς κόσμο. Γιατί κάπως έτσι τους ζητάει η κυβέρνηση να λειτουργήσουν με τους περιοριστικούς όρους που έχει θέσει.

Κλειστοί εσωτερικοί χώροι και το 1/3 των τραπεζοκαθισμάτων προκειμένου να διατηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας. Κι αυτό τη στιγμή που μέχρι νεοτέρας απαγορεύεται η κυκλοφορία μετά τις 12, κάτι που σημαίνει ότι τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν.

Το μεγάλο πρόβλημα λοιπόν για την εστίαση δεν είναι το πότε θα ανοίξουν, αλλά κυρίως οι περιοριστικοί όροι που θα ισχύσουν. Ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Σπύρος Στεργίου τονίζει:

«Η εστίαση έχε γονατίσει. Τα μαγαζιά δεν μπορούν να λειτουργήσουν έτσι, δεν βγάζουν τα έξοδα τους και το κόστος θα είναι μεγάλο για όσους ανοίξουν. Ελπίζουμε ότι στο νέο διάγγελμα του ο πρωθυπουργός (στις 18 του μήνα) να αλλάξει τους όρους αυτούς, διαφορετικά δεν υπάρχει καμία ελπίδα για την εστίαση».

Μάλιστα ο κ. Στεργίου αποκάλυψε και το εξής: Εφόσον δεν αλλάξουν τα μέτρα 40 σύλλογοι της χώρας που εμπλέκονται με την εστίαση και τον επισιτισμό βρίσκονται σε επικοινωνία για να προχωρήσουν από κοινού σε ένα ιδιότυπο lockdown, σαν μία μορφή διαμαρτυρίας, μη ανοίγοντας τα μαγαζιά τους και παύοντας να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο κοινό.

Θα είναι μία μορφή διαμαρτυρίας για τον τρόπο που αντιμετώπισε η πολιτεία την εστίαση από την αρχή της πανδημίας, την στιγμή που όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης ήταν ο κλάδος που στήριξε την εθνική οικονομία όσο κανείς μέσα από τους υψηλούς φόρους που πλήρωνε και την μείωση της ανεργίας.

The post Πάτρα: Το σκέφτονται για lockdown στην εστίαση ως μορφή διαμαρτυρίας appeared first on Patratora.