Πάτρα: Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει αναίτιο ξυλοδαρμό νεαρού στις Ιτιές από άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ και της Άμεσης Δράσης

Η Επιτροπή Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ Ν. Αχαϊας, με ανακοίνωσή της  καταγγέλλει “αναίτιο ξυλοδαρμό νεαρού στην περιοχή των Ιτεών, από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ και της Αμεσης Δράσης”.

Αναφέρει η ανακοίνωση:

«Το Σάββατο 22/3/2014, στην περιοχή Ιτεών- Παραλίας,  ένας νεαρός άνδρας συνελήφθη αναίτια και ξυλοκοπήθηκε άγρια (με συνέπεια τον τραυματισμό του και τη νοσηλεία του στα νοσοκομεία Αγ. Ανδρέας και πανεπιστημιακό) από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ και της Άμεσης Δράσης. Το έγκλημά του; Η προσπάθεια διαμαρτυρίας στην επιχειρούμενη σύλληψη του άρρωστου καρδιοπαθή θείου του ως υπαίτιου προηγηθέντος καυγά, κατά τη διάρκεια γλεντιού. Ο συλληφθείς νεαρός δεν ήταν καν παρών στο γλέντι και τον καυγά!

Οι βιαιότητες που ακολούθησαν, σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, από την πλευρά της αστυνομίας, είναι εξωφρενικές: προπηλακισμοί, εξυβρίσεις, εξευτελισμός αξιοπρέπειας, χτυπήματα με γροθιές και γκλομπς. Η ιατροδικαστική έκθεση είναι αποκαλυπτική των ξυλοδαρμών που υπέστη ο νεαρός άνδρας.

Οι κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μέλη των σωμάτων ασφαλείας δυστυχώς, παραμένουν μόνιμο και οδυνηρό φαινόμενο. Τα, δήθεν μεμονωμένα, περιστατικά (όπως ισχυρίζονται οι αρχές) είναι πλέον καθημερινά και η ατιμωρησία που απολαμβάνουν τα σώματα ασφαλείας, τα οδηγεί σε αποθράσυνση.

Η προσβολή και ο τραυματισμός του νεαρού αποδεικνύει πόσο εύκολα μπορεί κάθε άνθρωπος να βρεθεί στη μήνη των διωκτικών αρχών. Επιπλέον, γκρεμίζει και τις τελευταίες αμφιβολίες για το ότι οι ξυλοδαρμοί και οι εξευτελιστικές συμπεριφορές είναι αναπόσπαστο κομμάτι των συλλήψεων και στέλνει σαφές μήνυμα σε κάθε πολίτη/ιδα ότι η Αστυνομία δεν έχει (δημοκρατικά) όρια στην «άσκηση των καθηκόντων» της.  Το μήνυμα της Αστυνομίας , αλλά και της Κυβέρνησης που υποθάλπει (αν δεν εισηγείται) τέτοιες συμπεριφορές, απευθύνεται , όχι απλώς σε κάποιους «ταραξίες», ή «περιθωριακούς», ή «μειοψηφίες», ή  κοινωνικές ομάδες που αντιστέκονται, αλλά σε ολόκληρη την κοινωνία και κάθε πολίτη/ιδα προσωπικά.

Καλούμε όλες τις αρμόδιες αρχές να εξετάσουν άμεσα το συμβάν και να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να εξακριβωθούν οι υπαίτιοι του περιστατικού και οι ακριβείς συνθήκες του καταγγελλόμενου ξυλοδαρμού.»