Για άλλη μια φορά στο δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας ζήσαμε την ανατροπή λόγω απλής αναλογικής των ισορροπιών με τη δημοτική αρχή της Πάτρας να μειοψηφεί στο θέμα της διαχείρισης του φράγματος Πείρου-Παραπείρου.

Η πρόταση της αντιπολίτευσης η οποία και είχε εισηγηθεί το θέμα, συγκέντρωση 25 ψήφους έναντι 19 της πρότασης που κατάθεσε η δημοτική αρχή η οποία υποχρεώνεται τώρα βάση του νόμου να προωθήσει την πρόταση της αντιπολίτευσης για το διαδημοτικό φορέα διαχείρισης του φράγματος.

Πρόκειται για μια πρόταση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη θέση που ανέπτυξε η δημοτική αρχή στη διάρκεια της συνεδρίασης.

Η δημοτική αρχή της Πάτρας θέλει να αναλάβει το κράτος τη διαχείριση του νερού και ζητάει δωρεάν νερό για τους πολίτες. Η αντιπολίτευση, η θέση της οποίας και πέρασε, λέει ότι σε αυτή την περίπτωση το κράτος θα παραχωρήσει όπως έκανε και με άλλα σημαντικά έργα υποδομής το Φράγμα σε ιδιώτες και τότε οι Πατρινοί θα πληρώνουν τα διπλάσια από ό,τι σήμερα. Για αυτό και προτείνει διαδημοτικό φορέα στον οποίο το 51% θα το έχει η Αυτοδιοίκηση, με τη συμμετοχή του κράτους.

Η ΚΟΝΤΡΑ ΠΕΛΕΤΙΔΗ- ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ

Δριμεία κριτική σε βάρος της δημοτικής αρχής άσκησε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ο οποίος την κατηγόρησε ότι παρουσιάζει ως επίτευγμα την παράδοση της ύδρευσης σε εργολάβο (προδιαγράφοντας ότι αυτή θα είναι η εξέλιξη εάν επιμείνει η παράταξη Πελετίδη να διαφωνεί με τον διαδημοτικό φορέα). «Δεν θα συμβάλει αυτή η παράταξη με την ψήφο της στην παράδοση του νερού σε ιδιώτες» υποστήριξε και χαρακτήρισε λανθασμένη την τακτική που ακολουθεί ο Κώστας Πελετίδης.

Ο δήμαρχος τον κατηγόρησε ότι είναι αδιάβαστος και ότι άλλα έλεγε το 2014. Προηγουμένως, ο Κ. Πελετίδης υποστήριξε ότι η χθεσινοβραδινή συνεδρίαση «φωτίζει με τον πιο καθαρό τρόπο τον προσανατολισμό των πολιτικών δυνάμεων και τους δύο δρόμους που ακολουθούνται». Σύμφωνα με τον Κ. Πελετίδη «από τη μία μεριά είναι ο δρόμος υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων, του πατραϊκού λαού, που στο συγκεκριμένο θέμα είναι, το νερό από το φράγμα Πείρου – Παραπείρου να έρχεται αδάπανα – δωρεάν στους Δήμους Πατρέων, Δυτικής Αχαΐας, Ερυμάνθου» και «από την άλλη μεριά, είναι ο δρόμος που ακολουθούν οι πολιτικές δυνάμεις του συστήματος και που υπερασπίζονται και υλοποιούν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης και που σήμερα προτείνουν, αντί να δίνεται δωρεάν το νερό από το φράγμα έως και το 2026, να το πληρώνουν οι κάτοικοι των τριών δήμων».

Ο Κ. Πελετίδης ανέφερε ότι προχωρούν οι διαδικασίες για κατασκευή συμπληρωματικών έργων, επέκταση υδροδότησης οικισμών Ερυμάνθου – Δυτικής Αχαΐας και λειτουργία του φράγματος για πέντε χρόνια υπό την εποπτεία της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Εργων. Ενώ η υδροδότηση, σύμφωνα με υπολογισμούς, θα ξεκινήσει αρχές του 2021, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες και η στάθμη του νερού από το υψόμετρο 178, όπου είναι σήμερα, θα φτάσει στο 207.

Ο ΠΑΠΑΔΗΜΑΤΟΣ, Ο ΡΟΜΠΕΝ ΚΑΙ Ο ΖΟΡΟ

«Καλός ο Ρομπέν των Δασών και ο Ζορό αλλά αυτοί υπάρχουν μόνον στις ταινίες.» υποστήριξε ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Νίκος Παπαδημάτος, εννοώντας την δημοτική αρχή και την πολιτική στάση που έχει απέναντι σε θέματα της πόλης. «Πίνουμε νερό από άλλες περιοχές γιατί να μην παράγει και η Πάτρα το δικό της νερό, να το προωθεί πανελληνίως και να ενισχύεται έτσι η οικονομία; Μας λέτε συμμαχία του «γαλάζιου», του «μαύρου», μόνο του «κόκκινου» δεν μας λέτε. Ας μην κρυβόμαστε μιλάτε εκ μέρους του ΚΚΕ. Ο Δήμος Πατρέων, όμως, και το καλό των δημοτών πρέπει να είναι πάνω από κομματικές ιδιότητες» είπε ο Ν. Παπαδημάτος. Και πρόσθεσε: «Η δημιουργία του φορέα είναι απαραίτητη. με την παρουσία των Δήμων της περιοχής και της Περιφέρειας. Δεν είναι σωστό να αποφασίζουμε εμείς για το νερό που θα πίνουμε;».

Η ΘΕΣΗ ΠΑΠΑΝΙΚΗΤΑ

Η δημοτική αρχή επέμεινε στη θέση που είχε ψηφίσει στο δημοτικό συμβούλιο, στις 23 Νοεμβρίου 2018, όταν όμως είχε την απόλυτη πλειοψηφία στο σώμα.

Ο πυρήνας της ήταν υπέρ ενός ενιαίου κρατικού φορέα που θα παρακολουθεί έργα, θα κάνει παρεμβάσεις και ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, θα αντιμετωπίζει το φαινόμενο της ερημοποίησης κ.λπ.

Στο ίδιο πνεύμα με τον Κ. Πελετίδη κινήθηκε στην εισήγησή του και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ, Ανδρέας Παπανικήτας. Υπενθύμισε ότι στις 26 Αυγούστου 2019 πραγματοποιήθηκε η έμφραξη της σήραγγας εκτροπής του φράγματος Πείρου – Παραπείρου, «του οποίου η κατασκευή ολοκληρώθηκε με 7 χρόνια καθυστέρηση και κόστισε πάνω από 150 εκατ. ευρώ».

Επικαλέστηκε τους υπολογισμούς των υπευθύνων που λένε ότι σε δύο χρόνια περίπου από την έμφραξη, ο ταμιευτήρας θα είναι σε θέση να υδροδοτήσει τους τρεις δήμους (Πατρέων – Δυτικής Αχαΐας Ερυμάνθου).

«Η κατασκευή του θα καλύψει τις ανάγκες υδροδότησης της περιοχής και αποτελεί απόδειξη των μεγάλων δυνατοτήτων της χώρας μας για την κάλυψη των αναγκών της. Αποκαλύπτεται ότι το κυρίαρχο αφήγημα για τις τεράστιες ελλείψεις σε νερό, χρησιμοποιείται για την περαιτέρω εμπορευματοποίησή του και τις αυξήσεις στα τιμολόγια.» είπε ο Α. Παπανικήτας.

Αναφερόμενος στην διαχείριση του νερού από Ανώνυμη Εταιρεία ή από Διαδημοτική Επιχείρηση, εξέφρασε την άποψη ότι θα έχει αποτέλεσμα την ιδιωτικοποίηση και την παραπέρα εμπορευματοποίηση του νερού, επιβαρύνοντας τα λαϊκά στρώματα με αύξηση της τιμής του νερού.

Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Πατρέων, ενέκρινε κατά πλειοψηφία ψήφισμα για το προσφυγικό ζήτημα, που κατέθεσε στο Σώμα ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης. Στο προτεινόμενο σχέδιο ψηφίσματος η δημοτική αρχή συμπεριέλαβε τις πάγιες πολιτικές θέσεις της σχετικά με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Αναφέρεται ακόμα στην στάση που κρατάει η κυβέρνηση Ερντογάν στην Τουρκία, αξιοποιώντας τους πρόσφυγες «για τα δικά της γεωπολιτικά παιχνίδια, αλλά και για να εκβιάζει περαιτέρω ανταλλάγματα από ΕΕ – ΝΑΤΟ- ΗΠΑ, για τη στήριξη της εισβολής της στη Συρία, που υποστηρίζει η Ρωσία από την άλλη πλευρά…». Η προσθήκη του ρόλου της Ρωσίας στο ψήφισμα που πρότεινε η δημοτική αρχή έγινε με υπόδειξη του Ν. Παπαδημάτου, ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα είχε πρόβλημα να δώσει την ψήφο του εάν συμπεριλαμβανόταν σε αυτό και η Ρωσική πλευρά.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ: ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΜΑΣ ΔΕΣΜΕΥΣΗ

«Ο δήμαρχος δεν πρόκειται να κάνει πίσω και θα υλοποιήσει την προεκλογική δέσμευση για δωρεάν νερό στους Πατρινούς» τόνισε στον «Κόσμο» ο εκπρόσωπος Τύπου της δημοτικής αρχής Ανδρέα Αντωνόπουλος.. Ο κ. Πελετίδης δηλώνει ότι από τη στιγμή που συστήνεται ο Φορέας Διαχείρισης σημαίνει ίδρυση Εταιρείας που πουλάει νερό στους Πατρινούς, άρα σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η δημοτική αρχή, οι Πατρινοί θα πληρώνουν ακριβότερα το νερό.

«Το επόμενο βήμα της δημοτικής αρχής είναι να απευθυνθεί στο λαό και να τον ενημερώσει με καμπάνια ενημέρωσης και με συγκεντρώσεις για το τι σημαίνει ίδρυση του Φορέα και πώς θα αυξηθεί η τιμή του κυβικού που θα πληρώνει ο Πατρινός» λέει ο κ. Αντωνόπουλος.

The post Πάτρα: Έγινε του… Φράγματος – Πέρασε η πρόταση της αντιπολίτευσης – «Δεν κάνουμε πίσω» λέει η δημοτική αρχή appeared first on Patratora.