Είκοσι εννέα χρόνια συμπληρώθηκαν χθες, από την ημέρα που ο 26χρονος τότε πατρινός αστυνομικός Ιωάννης Βάρης, σκοτώθηκε από εκτόξευση αντιαρματικού βλήματος σε υπηρεσιακό λεωφορείο, επί της οδού Χαριλάου Τρικούπη.

Εφερε τον βαθμό του αστυφύλακα, όταν στις 2 Νοεμβρίου 1991 μία ρουκέτα χτύπησε την κλούβα των ΜΑΤ στην οποία επέβαινε και βρισκόταν σε υπηρεσία, στην περιοχή των Εξαρχείων, στον αριθμό 37 της Χαριλάου Τρικούπη.Από το χτύπημα τραυματίστηκαν 7 αστυνομικοί. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε με προκήρυξη, η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη».

Ο Ιωάννης Βάρης είχε γεννηθεί το 1965 στα Αραχωβίτικα Αχαΐας και ήταν έναν από τα συνολικά 23 θύματα – Ελλήνων και ξένων πολιτικών, στρατιωτικών, αστυνομικών, διπλωματών, οικονομικών παραγόντων και πολιτών – της τρομοκρατικής οργάνωσης που έδρασε στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1975 -2002Ο θάνατός του, σύμφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, οφείλεται σε τρομοκρατική ενέργεια. Ελαβε τιμητικά τον βαθμό του αστυνόμου Β.

Η έκδοση του βιβλίου του καταδικασθέντος πλέον, ηγετικού στελέχους βασικού εκτελεστή της οργάνωσης Δημήτρη Κουφοντίνα «Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη», το 2014 και η αναφορά του στον πατρινό αστυνομικό χαρακτηρίζοντας ως μέλος μιας «άγριας διμοιρίας», ήταν αρκετό για να προκαλέσει την οργή των συγγενών του Ιωάννη Βάρη.

Η μητέρα του Αγγελική σε δηλώσεις της εποχής ανέφερε «Αγρια διμοιρία; Μα τι λέει αυτό το τέρας; Ο γιος μου ένα φτωχόπαιδο ήταν που κατέβηκε από τα Αραχωβίτικα Αχαΐας στην Αθήνα για να βγάλει το ψωμί του. Αγγελος ήταν και ρωτήστε όποιον θέλετε στον τόπο μας. Ενας άγγελος που δεν είχε προλάβει να κλείσει ούτε τέσσερις μήνες στην Αστυνομία. Και πότε να προλάβει να γίνει άγριος; «Εμείς ακόμα περιμένουμε το παιδί μας. Κάθε μέρα το περιμένω. Κάθε μέρα». Μ. ΠΑΠ.

The post Ο Πατρινός που σκότωσε σαν χθες η “17 Νοέμβρη” appeared first on Patratora.