Ολα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι για την εκλογική διαδικασία της Κυριακής - Πότε θα ξέρουμε το αποτέλεσμα Στις 21:30-22:00 της Κυριακής η ασφαλής πρόβλεψη για το αποτέλεσμα ΕυρωεκλογώνΗ διαδικασία του β΄ γύρου των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών αλλάζει συγκριτικά με αυτήν που ακολουθήθηκε στον α΄ γύρο, αφού οι ψηφοφόροι καλούνται να ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές αλλά και για τους δήμους και τις περιφέρειες στις οποίες δεν υπήρξε νικητής από τον πρώτο γύρο.

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 07.00 ώρα και θα κλείσουν στις 19.00 και κατά την επαναληπτική ψηφοφορία, οι ψηφοφόροι δεν σημειώνουν σταυρό προτίμησης σε κανέναν υποψήφιο σύμβουλο. Όλοι ψηφίζουν στα ίδια εκλογικά τμήματα που ψήφισαν και την προηγούμενη Κυριακή (18/5) με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές, τους ίδιους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και τους ίδιους εφόρους αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής.

Για τις ευρωεκλογές

Στα ψηφοδέλτια των συνδυασμών για τις ευρωεκλογές μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις σταυροί προτίμησης σημειώνοντας τον στο ψηφοδέλτιο δίπλα στο όνομα του καθενός υποψηφίου. Σε περίπτωση όμως που τεθούν από εκλογέα περισσότεροι από τέσσερις σταυροί προτίμησης, το ψηφοδέλτιο αυτό δεν είναι άκυρο, αλλά προσμετρείται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.

Πότε θα ξέρουμε το αποτέλεσμα

Το βάρος στο αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών δίνουν η Singular Logic και το υπουργείο Εσωτερικών για αυτή την Κυριακή. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, γύρω στις 21:30 με 22:00 θα υπάρχει μια ασφαλής επίσημη πρόβλεψη, που θα δίνει σαφή εκτίμηση για το τελικό αποτέλεσμα, όπως αναφέρει το protothema.gr

Κι αυτό γιατί κάθε δέκα δικαστικούς αντιπροσώπους που έχουν επιφορτιστεί με τη μετάδοση των αποτελεσμάτων μέσω των ειδικών μηχανημάτων προς το υπουργείο, οι έξι έχουν οδηγία να προχωρήσουν πρώτα στην καταμέτρηση των ψηφοδελτίων των Ευρωεκλογών, δύο των Δημοτικών Εκλογών και δύο των Περιφερειακών.

Για τον ίδιο λόγο, η Singular Logic δεν θα προχωρήσει αυτή την Κυριακή σε εκτίμηση για το αποτέλεσμα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, καθώς το δείγμα θα είναι αρκετά μικρό.

Όσον αφορά στους σταυρούς των Ευρωεκλογών, η αρχική καταχώρηση στο σύστημα θα γίνεται από τις έδρες των νομών και αναμένεται να ξεκινήσει το πρωί της Δευτέρας. Η τοπική καταχώρηση, που θα είναι δείγματος 20% αναμένεται να οδηγήσει σε ασφαλή εκτίμηση για το ποιοι από τα κόμματα εκλέγονται το βράδυ της Δευτέρας.

Όπως αναφέρουν από την Singular Logic, το ψηφοδέλτιο στο οποίο γίνεται η καταχώρηση των σταυρών έχει έκταση 18 σελίδες και κάθε χειριστής χρειάζεται περίπου 15 λεπτά για τη συμπλήρωσή του!

Τέλος, από την Singular Logic διαβεβαιώνουν πως οι προσπάθειες από χάκερ που γίνονται κατά καιρούς δεν επηρέασαν ποτέ τη διαδικασία, καθώς δεν μπορεί να επέμβει κανείς στη μετάδοση και την καταχώρηση των αποτελεσμάτων. Επιτίθενται στο site και όχι στο αποτέλεσμα, σημειώνουν χαρακτηριστικά.