Mε το παράσημο του Μεγάλου Κωνσταντίνου τίμησε σήμερα σε ειδική εκδήλωση το Πατριαρχείο Σερβίας, τον πρώην αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού Μαρίνο Ριτσούδη.

Εκτός από το μεγάλο άνθρωπο Μαρίνος Ριτσούδη, δεν πρέπει να ξεχνάμε ναύτης Νίκος Γαρδίκης (Νίκος Γαρδίκης), ο οποίος αρνήθηκε να συμμετάσχει σε σκληρά αντίποινα του ΝΑΤΟ.
Ο Νίκος έστειλε επιστολή στον Έλληνα Υπουργό Άμυνας, τον οποίο δεν διαβιβάζω πλήρως.
Μεταξύ άλλων, έγραψε τα εξής:.. «Ο ρόλος του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην Αδριατική, όπου είχε σταλεί ως μέλος του πληρώματος της φρεγάτας Θεμιστοκλής δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της χώρας μου στην Ελλάδα και τον ελληνικό στόλο που ορκίστηκα πίστη στο προ-υπηρεσία Γι ‘αυτό αρνήθηκε να υπακούσει δεν το κάνω Δεχόμαστε δύο σημαίες: η σημαία του ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνεται σε εμένα, όπως κάθε ελληνική νεολαία, έχω τη δική μου σημαία, έχω πυξίδα «.

Ο Μαρίνος Ριτσούδης το 1999 ήταν ανθυποπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού. Τότε κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Σερβία διατάχθηκε να επιβιβαστεί στο αντιτορπιλικό «Θεμιστοκλής» προκειμένου να πλεύσει στην Αδριατική στο πλαίσιο των ΝΑΤΟϊκών υποχρεώσεων της Ελλάδας.

Ο Μαρίνος Ριτσούδης αρνήθηκε να εκτελέσει την διαταγή επικαλούμενος λόγους συνειδήσεως. Η άρνηση του αυτή είχε σαν αποτέλεσμα να δικαστεί από το Ναυτοδικείο και στη συνέχεια να αποταχθεί από το Πολεμικό Ναυτικό.

Λόγω αυτής της ενέργειας ο Πατριάρχης Ειρηναίος, απένειμε στον Έλληνα πρώην αξιωματικό το παράσημο του Μεγάλου Κωνσταντίνου, μια τιμητική διάκριση την οποία το Πατριαρχείο Σερβίας απονέμει σε στρατιωτικούς και σε εκείνους που θυσιάστηκαν υπέρ της αγάπης προς τον συνάνθρωπο.

Ο κ. Ειρηναίος είπε για την ηρωική πράξη του Μαρίνου Ριτσούδη πως “Έκανε αυτό που κάνουν οι μεγάλες ψυχές και οι μεγάλες προσωπικότητες. Δεν έχουμε λόγια για να τον ευχαριστήσουμε γι ‘αυτή την ενέργεια και γι’ αυτό αποφασίσαμε να του απονείμουμε αυτή την διάκριση”.

Ο Μαρίνος Ριτσούδης από την πλευρά του δήλωσε βαθιά συγκινημένος και πως δεν περίμενε ότι μετά από 18 χρόνια άρνησης να συμμετάσχει σε έναν άδικο πόλεμο εναντίον αυτού του λαού, θα βίωνε την τιμή και την ευγνωμοσύνη των αδελφών Ορθοδόξων Σέρβων.

80 σχόλια, 3,3 χιλιάδες likes, 2.926 κοινοποιήσεις και 191 χιλιάδες προβολές, έχει το βίντεο του Μαρίνου Ριτσούδη στα Social Media απο Σέρβους Πατριώτες που μιλάνε με δέος για τον Έλληνα Ήρωα

Οι άνθρωποι, οι παραδόσεις, ο πολιτισμός, είναι η πιο σημαντική έμπνευση για μένα και νιώθω ευγνώμων σε όλους σας.

Συγκινητικά τα σχόλια Σέρβων σε YouTube και Facebook

COCEKURAJBER
Σας ευχαριστώ, καπετάνιος! Ακόμη άξιζε έναν δρόμο στο Βελιγράδι.

Βλαστιμίρ Στόιλιγικοβιτς

Ένα σπάνιο παράδειγμα ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Διατήρησε την ψυχή από τον πειρασμό του αγίου.

Μαύρος κύριος
Άρχισα να έρχομαι σε επαφή με τον άνθρωπο και από τότε που πάω συχνά στην Ελλάδα προς τη θάλασσα, συμφώνησα μαζί του ότι ελπίζουμε να πίνουμε καφέ και να πιέσουμε σταθερά το χέρι του!

Μάριαν Μιλόβιτς
Αρχίζω να μαθαίνω ελληνικά, προς τιμήν αυτού του ανθρώπου

Markooooni

τα δάκρυα άρχισα να κάνω

Mountale M

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ! SLAVA TI BRATE PRAVOSLAVNI! HRISTOS VASKRSE!

Ζέλενα Ζίβκοβιτς
Ο Θεός να σε ευλογεί στον Μαρίνο. Είστε ένας ήρωας σε οποιονδήποτε ορισμό του ήρωα. Η ταπεινή σας ψυχή δεν θα ξεχαστεί ποτέ, η Σερβία και πολλοί άνθρωποι είναι περήφανοι για εσάς.

Miki Riki
Κάνει δάκρυα στα μάτια μου. Πάντα αγαπούσε την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Ευχαριστω για ΑΥΤΟ! Ντροπή δεν κάνουμε ταινία για αυτόν τον άνθρωπο!

George 1918
muie nato, muie ue. Romannia, τη Σερβία και την Ελλάδα. Ορθόδοξοι για τη ζωή και μετά!

zoran
Ήρωας του παραδείγματος. Αντιτίθετο στις δυνάμεις του κακού, σε αντίθεση με τους λεπτούς πολιτικούς που αγωνίζονται να τους αυξήσουν. Σας ευχαριστώ Marinosa και θυμηθείτε: θα παραμείνετε με χρυσά γράμματα εγγεγραμμένα στη Σερβική ιστορία. Η Σερβία δεν θα ξεχάσει ποτέ αυτό.

Ο Θεός σας έχει δώσει όλη την ευτυχία αυτού του κόσμου, το θήραμα του όρμου

Παντελιά Τόπαλοβιτς
ήρωας αδελφός των Ορθοδόξων.

TSV Μόναχο 1860
Ο ελληνικός λαός μας αρέσει απίστευτα, ωστόσο, αυτή η αξιοπρέπεια είναι στην εξουσία τους ότι είναι απίστευτο ..