Σε ένα πλαίσιο συμφωνίας για την στάση της κυβέρνησης σχετικά με τις προαπαιτούμενες δράσεις που πρέπει να υλοποιήσει  η ελληνική πλευρά ενόψει της τελικής αξιολόγησης της τρόικας κατέληξαν χτες μετά από πολύωρη συνάντηση ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Στόχος της χτεσινής σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών ήταν η διαμόρφωση των προϋποθέσεων προκειμένου να επιστρέψει η τρόικα και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των δανειστών όπου θα σημάνει το τέλος των επισκέψεων του υψηλόβαθμου κλιμακίου στην Ελλάδα με το τέλος του Μνημονίου. Όπως δήλωσε ο κ. Βενιζέλος μετά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών: «Η τρόικα θα έρθει “το ταχύτερο” στην Αθήνα και θέλουμε να είναι η τελευταία της εμφάνιση». Σύμφωνα με πληροφορίες το πλαίσιο συμφωνίας των δύο πολιτικών αρχηγών περιλαμβάνει:

  • Αλλαγές στο Μισθολόγιο: επελέγη τελικώς η προώθηση της μείωσης των εισαγωγικών μισθών στα επίπεδα του ιδιωτικού τομέα για την δοκιμαστική διετή περίοδο και η μη περικοπή των αποδοχών όσων υπαλλήλων λαμβάνουν προσωπική διαφορά. Συγκεκριμένα οι πολιτικοί αρχηγοί είναι έτοιμοι να υιοθετήσουν την δημιουργία ενός νέου βαθμού στο βαθμολόγιο του Δημοσίου, του Ζ που θα εντάσσονται όλοι οι νεο-προσλαμβανόμενοι για την δοκιμαστική περίοδο των 2 ετών πριν να μονιμοποιηθούν, χωρίς να επηρεάζονται οι υπόλοιποι μισθοί. Οι εισαγωγικοί μισθοί αναμένεται να μειωθούν στα επίπεδα του ιδιωτικού τομέα ξεκινώντας από την κατηγορία της ΔΕ που από 780 εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 100 ευρώ και θα πέσει στα 680 ευρώ. Αντίστοιχα θα συμβεί και στις άλλες εκπαιδευτικές κατηγορίες. Όσον αφορά για την περικοπή της προσωπικής διαφοράς, σε 60.000 υπαλλήλους, το ΠΑΣΟΚ διαφωνεί σε αυτήν τη φάση σε μειώσεις μισθών που μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα λειτουργίας στον κρατικό μηχανισμό στον βαθμό που σχεδόν οι μισοί υπάληλοι που απολαμβάνουν υπερβάλλουσες αποζημιώσεις είναι εφοριακοί και τελωνειακοί. Όπως επισήμανε ο κ. Βενιζέλος στην συζήτηση με τον Πρωθυπουργό, έχει ψηφιστεί νόμος για την εφαρμογή των περικοπών επί υπουργείας του, ο οποίος δεν έχει εφαρμοστεί. Πάντως τοΠΑΣΟΚ έχει πρόβλημα με την στάση που κρατά ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης για τα θέματα του Δημοσίου και του επιρρίπτουν ευθύνες ότι με πρωτοβουλία του άνοιξε το θέμα του Μισθολογίου που δεν ήταν στα προαπαιτούμενα. Για τον λόγο αυτό αναμένεται σήμερα να συζητηθούν όλα τα θέματα που αφορούν το δημόσιο μεταξύ αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ αποτελούμενη από τους Γ. Κουτρουμάνη και Χ. Πρωτόπαπα και του υπουργού Επικρατείας Δ. Σταμάτη.
  • Επαναβεβαιώθηκε επίσης η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει και στην απόλυση των 5.500 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του έτους προκειμένου να καλυφθεί ο στόχος των 15.000 απολύσεων που είχε τεθεί για την διετία ’13-’14. Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη σημειώνουν ότι βασική δεξαμενή των απολύσεων πρέπει να είναι οι κάτοχοι πλαστών δικαιολογητικών και οι αποχωρήσαντες με δικαστικές αποφάσεις οι οποίοι αγγίζουν τις 2.000. Κυβερνητικοί παράγοντες όμως υπολογίζουν ότι δεν θα προκύψει σημαντικός αριθμός απολύσεων από τα πλαστά μέχρι τα τέλη του έτους αφού πρόκειται για χρονοβόρα διαδικασία και δείχνουν την συμφωνία με την τρόικα για 1.050 απολύσεις από τους φορείς των υπουργείων Μεταφορών, Παιδείας  και Ανάπτυξης.
  • Κλείδωσαν και οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο που θα ολοκληρωθούν στην σημερινή συνάντηση των αντιπροσωπειών των κομμάτων της συγκυβέρνησης. Οι αλλαγές θα αφορούν τις συνδικαλιστικές άδειες , τον χρόνο προειδοποίησης για την πραγματοποίηση απεργίας, την χρηματοδότηση των συνδικαλιστικών σωματείων
  • Κόκκινες γραμμές για την κυβέρνηση έναντι των δανειστών θα αποτελέσουν το ασφαλιστικό και η θεσμοθέτηση του λοκ άουτ. Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να ανοίξει τώρα νέο κύκλος συζητήσεων για το ασφαλιστικό καθώς εκτιμά ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις και οι αναλογιστικές μελέτες δείχνουν ότι τα ταμεία είναι στον σωστό δρόμο. Παράλληλα για την απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα θα διατηρηθεί το υπάρχον καθεστώς ενώ θα γίνουν παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο που αφορά εταιρείες οι οποίες απευθύνονται στην δικαιοσύνη ζητώντας να μην καταβάλλουν μισθούς λόγω οικονομικών προβλημάτων.  Εξετάζεται η προώθηση ρύθμισης που θα προβλέπει διαδικασίες εξπρές , έτσι ώστε να καταβάλλονται άμεσα τα δεδουλευμένα.
  • Για την αντικατάσταση του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλουστην θέση του υπουργού Άμυνας οι δύο πολιτικοί αρχηγοίδεν κατέληξαν χτες το βράδυ σε απόφαση.