Μάχη για μη χυθεί η καρδάρα με το γάλα Τις αντοχές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας δοκιμάζει το νομοσχέδιο με τις προαπαιτούμενες ενέργειες που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα και το οποίο -εκτός δραματικού απροόπτου- θα κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη της εβδομάδας και θα συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Πρόκειται για τις ρυθμίσεις που αφορούν τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει προτείνει ο ΟΟΣΑ, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς και τις αλλαγές στο φορολογικό. Τα προβλήματα τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι λίγα αυτή την ώρα και εστιάζονται πρωτίστως στο θέμα του γάλακτος αλλά και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Το κλίμα έχει επιβαρυνθεί επικίνδυνα μετά -κυρίως- τις δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ που ουσιαστικά κατήγγειλαν ότι για το θέμα του γάλακτος δεν έγινε καν διαπραγμάτευση, ενώ υπήρξαν και υπαινιγμοί για προσπάθεια διευθέτησης συμφερόντων. Είναι χαρακτηριστικές οι οξύτατες αντιδράσεις των κ. Μωραΐτη και Κασσή, που κατέστησαν σαφές ότι εάν δεν υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις, ενώ και ο Α. Λοβέρδος εξέφρασε σοβαρές ενστάσεις.

Την ίδια ώρα στο εσωτερικό της ΝΔ παραμένει η αντίδραση του Μ. Χαρακόπουλου, ο οποίος απειλεί με παραίτηση, και οι επιφυλάξεις που έχουν εκφράσει οι κ. Βλάχος και Τζαμτζής. Είναι σαφές ότι το κλίμα στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας έχει επιβαρυνθεί επικίνδυνα και οι εισηγήσεις που δέχονται οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος είναι να παρέμβουν άμεσα προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος «κοινοβουλευτικού ατυχήματος».

Στο Μέγαρο Μαξίμου, εκτιμούν ότι στο τέλος δεν θα υπάρξουν προβλήματα στην ψήφιση του συνόλου των τριών άρθρων που θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, διότι -όπως εξηγούν- κανείς εκ των βουλευτών δεν θα θελήσει να βάλει εμπόδια στην πορεία εξόδου της χώρας από τη μνημονιακή εποχή.

«Αδικες οι παραφωνίες»
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες χαρακτήρισε «άδικο και στενάχωρο» το γεγονός της ύπαρξης παραφωνιών «τη στιγμή που η Ελλάδα ανοίγει τα φτερά της για να βγει από το τέλμα». Τακτικοί συνομιλητές του κ. Σαμαρά δε, μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής», διερωτώντο: «Είμαστε στο τέλος μιας γιγαντιαίας προσπάθειας και πάνω που φαίνονται τα πρώτα απτά αποτελέσματα των όσων έγιναν με τις θυσίες των πολιτών τα τελευταία χρόνια, ποιος θα είναι εκείνος που θα επιχειρήσει να ανατρέψει την κυβέρνηση;».

Στο πρωθυπουργικό γραφείο εκτιμούν ότι τα προβλήματα στο εσωτερικό της ΝΔ είναι διαχειρίσιμα και πως με καλή πρόθεση τόσο από την πλευρά των βουλευτών όσο και από την πλευρά των υπουργών που χειρίζονται το θέμα θα βρεθεί λύση. Ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στους κ. Στουρνάρα και Χατζηδάκη να συναντηθούν με μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και να τους ενημερώσουν για όλες τις ρυθμίσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο. Είναι δε βέβαιο ότι εάν χρειαστεί θα δει και ο ίδιος βουλευτές προκειμένου να εκτονώσει την ένταση.

Στο ΠΑΣΟΚ, η κατάσταση ωστόσο είναι πιο δύσκολη, με δεδομένες τις άκρως επιθετικές κατά της κυβέρνησης τοποθετήσεις που έκαναν τις τελευταίες 48 ώρες κυρίως οι κ. Μωραΐτης και Κασσής. Ο πρώτος χαρακτήρισε «εικονική» τη διαπραγμάτευση που έγινε, ενώ ο δεύτερος είπε ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει τη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με βουλευτές του κόμματός του, επισημαίνει ότι χρειάζεται πλήρης ενημέρωση για το τι προβλέπεται ακριβώς και μέσα από τη συζήτηση, τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής, θα εκτονωθεί το εκρηκτικό κλίμα. Για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, υπάρχει και ο «πονοκέφαλος» για το θέμα των τραπεζών και οι ενστάσεις που έχει διατυπώσει ο Γ. Παπανδρέου. Στελέχη της Χαρ. Τρικούπη άφηναν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, αν και οι πιο μετριοπαθείς σημείωναν ότι δύσκολα ο πρώην πρωθυπουργός θα προκαλούσε με τη στάση του πρόβλημα στην κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος είχαν αποφασίσει (πριν κλιμακωθούν οι αντιδράσεις) το νομοσχέδιο να έχει τρία ξεχωριστά άρθρα (ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, διαρθρωτικές αλλαγές, κοινωνικό μέρισμα) και να συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, που σημαίνει μια ημέρα στην επιτροπή και μια ημέρα στην Ολομέλεια.