Το λεωφορείο του «τρόμου» είχε ήδη επιστρέψει από τους Αγίους Τόπους. Και σχεδόν όλοι… είχαν πυρετό! Όμως πίστευαν ότι ήταν… μία απλή γρίππη και ο ένας κολλούσε τον άλλον! Που να ήξεραν τι πραγματικά συνέβαινε! Στις 23.15 της 27ης Φεβρουαρίου, χτύπησε το κινητό του Παναγιώτη Κυριαζή, πνευμονολόγου στη Γαστούνη, κωμόπολη της Ηλείας.

Ένας φίλος του μόλις είχε επιστρέψει από θρησκευτική εκδρομή στα Ιεροσόλυμα και στο όρος Σινά. «Μου είπε ότι είχε βήχα, πυρετό και ένιωθε άσχημα. Είχε ρινική συμφόρηση, τον άκουγα μπουκωμένο», λέει ο γιατρός. Και άλλοι συνεπιβάτες του στο λεωφορείο που τους μετέφερε από το αεροδρόμιο της Αθήνας στα σπίτια τους στην Πελοπόννησο παραπονέθηκαν για παρόμοια συμπτώματα.

Ο κ. Κυριαζής κάλεσε τον ΕΟΔΥ και ενημέρωσε για το περιστατικό. «Οι οδηγίες σε εκείνη τη φάση, οι οποίες ήταν εναρμονισμένες με όσα όριζε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δεν θεωρούσαν το Ισραήλ ή την Αίγυπτο χώρες υψηλού κινδύνου», λέει. Δεν κρίθηκε ότι υπήρχε λόγος για ειδική εξέταση.

Όλα ανατράπηκαν μόλις νόσησε βαριά ο Περιφερειακός Σύμβουλος Μανώλης Αγιομυριαννάκης, το πρώτο θύμα του φονικού ιού στην Ελλάδα ο οποίος συμμετείχε στην εκδρομή. Εισήχθη σε μονάδα αρνητικής πίεσης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών στις 2 Μαρτίου και απεβίωσε δέκα ημέρες αργότερα. Οταν έγινε γνωστό το κρούσμα ακολούθησε ο έλεγχος των συνταξιδιωτών του, καθώς και η εξέταση των πιο στενών επαφών τους. Είχαν μεσολαβήσει όμως τρεις ημέρες κατά τις οποίες κυκλοφορούσαν, ανύποπτοι, στα καφενεία, στην εκκλησία, στο σούπερ μάρκετ.

«Η γυναίκα μου δεν έκανε πυρετό, δεν έχει κάποιο σύμπτωμα αλλά το δείγμα που έδωσε στο νοσοκομείο του Ρίου βρέθηκε τελικά θετικό στον ιό. Μας είπαν ότι δεν χρειάζεται πανικός, αλλά ότι πρέπει να μείνουμε στο σπίτι και να παίρνουμε και εμείς μέτρα προφύλαξης», δήλωσε 60χρονος αγρότης από τη Γαστούνη ο οποίος βρίσκεται με την οικογένειά του σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Ο 60χρονος και τα δύο παιδιά της οικογένειας ήταν αρνητικοί στις εξετάσεις που υποβλήθηκαν. Ωστόσο, έπρεπε και αυτοί, βάσει των σχετικών οδηγιών, να μπουν σε καραντίνα για 14 ημέρες. Ενα κατάστημα που ανήκει σε μέλος της οικογένειας απολυμάνθηκε.

Συνολικά, μόνο από την περίπτωση αυτής της γυναίκας χρειάστηκε να ενημερωθούν τουλάχιστον άλλοι 15 άνθρωποι οι οποίοι την είχαν συναντήσει το προηγούμενο διάστημα. Εάν δεν εμφάνιζαν και εκείνοι κάποιο σύμπτωμα και ανάλογα με τον βαθμό της πιθανής έκθεσής τους, η πιο βασική σύσταση αρχικά ήταν να αποφεύγουν τη συνάθροιση σε κλειστούς χώρους. Βάσει των επίσημων οδηγιών του ΕΟΔΥ, «μεγαλύτερη διάρκεια επαφής συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης», ενώ επισημαίνεται ότι το όριο των 15 λεπτών έχει επιλεγεί καθαρά για πρακτικούς σκοπούς.

Από την περιοχή της Πάτρας νόσησαν 7 άτομα από τους 10 Πατρινούς που συμμετείχαν στην εκδρομή. Μεταξύ αυτών και τρεις γυναίκες από τον Αγιο Βασίλειο. Με βάση τα στοιχεία που έχουμε για την επώαση της νόσου, φαίνεται πως στην Πάτρα τουλάχιστον υπήρξε περιορισμός της εξάπλωσης!

Οι γυναίκες είναι γνωστές στην περιοχή. Και όπως ήταν φυσικό, ο κόσμος ανησύχησε! Όπως και για τα άλλα κρούσματα για τα οποία πληροφορήθηκε πως… ήσαν στην εκδρομή! Η Πάτρα αποδείχθηκε τυχερή στον κορονοϊό! Τουλάχιστον μέχρι σήμερα. Γιατί από την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου που επέστρεψαν οι 10 ταξιδιώτες, μέχρι τις 4 Μαρτίου που ανακαλύφθησαν τα κρούσματα… οι «7» που νόσησαν, είχαν έρθει σε επαφή με δεκάδες άτομα!

The post Κορωνοϊός: Οι 7 Πατρινοί και οι 3 γυναίκες από τον Άγιο Βασίλη στο λεωφορείο του τρόμου! appeared first on Patratora.