Τι ανακοίνωσε πριν λίγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας

Κλειστές θα είναι το Σαββατοκύριακο οι λαϊκές αγορές, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Από Δευτέρα μόνο οι μισοί παραγωγοί και με απόσταση μεταξύ τους.

Ανακοίνωσε επίσης ότι από το Σάββατο απαγορεύεται ο απόπλους και ο κατάπλους ιδιωτικών σκαφών αναψυχής σε όλη την ελληνική επικράτεια.

«Από όλους εμάς και τη δική μας συμπεριφορά εξαρτάται τελικά αν η κυβέρνηση χρειαστεί να πάρει ακόμα πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας» τόνισε επαναλαμβάνοντας το μήνυμα του πρωθυπουργού, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία του κορονοϊού, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι «η πλειοψηφία τηρεί τους κανόνες, αλλά δυστυχώς κάποιοι δείχνοντας αντικοινωνική συμπεριφορά αγνοούν τις συστάσεις» και προσέθεσε: «Τέτοιες οι συμπεριφορές απασχολούν και την κοινωνία, αλλά και την πολιτεία. Και η ελληνική πολιτεία και γνώριζε και γνωρίζει και θα συνεχίσει να γνωρίζει ποια οχήματα περνούν τα διόδια».

Περαιτέρω επισήμανε ότι «κάποιοι συμπολίτες μας, δυστυχώς, παρατηρούμε ότι δεν το τηρούν και θεωρούν ότι είναι ώρα εκδρομής στο χωριό ή στο εξοχικό. Με δεδομένο ότι τα περισσότερα κρούσματα έχουν σημειωθεί στην Αττική και εν γένει στις μητροπολιτικές περιοχές σε όλη τη χώρα, αντιλαμβάνονται όλοι τι μπορεί να σημαίνει όλο αυτό και τι συνέπειες μπορεί να έχει για την υγεία των πολιτών στις περιοχές όπου πάνε».

Επαναλαμβάνοντας το μήνυμα του πρωθυπουργού, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως αυτό το Σαββατοκύριακο είναι μια ευκαιρία να δείξουμε την κοινωνική μας ευθύνη, αφού δεν θα έχουμε καμία επαγγελματική υποχρέωση, απλώς δεν κυκλοφορούμε. Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε εκ νέου, αποφεύγουμε τις συναθροίσεις.

“Επαναλαμβάνουμε απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις δέκα ή περισσοτέρων ατόμων με πρόστιμο 1000 ευρώ ανά άτομο”, σημείωσε ο υφυπουργός.

Νέα περιοριστικά μέτρα και στα σούπερ μάρκετ, ανακοίνωσε ο υφυπουργός σύμφωνα με τα οποία προβλέπεται ένα άτομο ανά 15 τετραγωνικά μέτρα του καταστήματος.

Αν δεν σταματήσουμε να κινούμαστε χωρίς να υπάρχει λόγος σοβαρής σημασίας η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να εξετάσει άλλα μέτρα και τα εξετάζει, ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς και τόνισε ότι θα υπάρχει αυστηρή επιτήρηση της αστυνομίας στους δημόσιους χώρους. «Δεν πρόκειται για άσκηση ετοιμότητας αλλά για πραγματική μάχη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των συντακτών το απόγευμα της Παρασκευής.

“Επιτέλους ας μείνουμε σπίτι. Είναι τόσο σημαντικό να ξεχυθούμε όλοι στα χωριά μας; Ελάχιστοι το κάνουν, αλλά είναι εγκληματικό. Δεν είναι θέμα ελέγχου είναι θέμα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία” ανέφερε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο κ. Χαρδαλιάς.

«Δεν είναι διακοπές», Με αυτή τη φράση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας τα είπε όλα. «Είναι συμπεριφορές που υποβαθμίζουν όλη την προσπάθεια που γίνεται και αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης και διασποράς της νόσου στις μικρές τοπικές κοινωνίες».

Ο κ. Τσιόδρας παρακάλεσε όσους ήδη βρίσκονται στην επαρχία και στα νησιά να μην έρθουν σε επαφή με κάποιον που θα μπορούσε δυνητικά να νοσήσει και να κινδυνεύσει από τον νέο κορονοϊό. Χαρακτηριστικά ανέφερε το παράδειγμα νησιού στα Δωδεκάνησα, όπου η μόνη επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος της νόσου ήταν επισκέπτης από την Αθήνα.

The post Κορωνοϊός: Κλειστές αύριο όλες οι λαϊκές αγορές της χώρας appeared first on Patratora.