Βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά, φέρνει στη Δυτική Ελλάδα το νέο βαρομετρικό χαμηλό, η «Πηνελόπη», όπως την ονόμασαν οι μετεωρολόγοι που κινείται προς τη χώρα μας. Ο καιρός θα αρχίζει να αλλάζει από απόψε και από τα δυτικά.

Σύμφωνα με το meteo.gr, η «Πηνελόπη», το βαρομετρικό χαμηλό το οποίο σχηματίζεται στην περιοχή της Ιταλίας θα κινηθεί αργά προς τα ανατολικά μέσα στις επόμενες ημέρες. Έτσι, κακοκαιρία αναμένεται να επικρατήσει έως και την Πέμπτη 29/11/2018, με σημαντικά ύψη βροχόπτωσης σε αρκετές περιοχές της χώρας (ικανά να προκαλέσουν προβλήματα) και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Στα μέσα της εβδομάδας μάλιστα οι χιονοπτώσεις είναι πιθανό να επηρεάσουν και περιοχές της βόρειας χώρας με χαμηλό υψόμετρο. Πιο αναλυτικά:

Την Κυριακή 25/11/2018 η «Πηνελόπη» θα επηρεάσει από τις απογευματινές ώρες το Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους είναι πολύ πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.Τα έντονα φαινόμενα κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Δευτέρα θα επεκταθούν ανατολικότερα, επηρεάζοντας τις περισσότερες της χώρας, καθώς και το νομό Αττικής. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Οι θερμοκρασίες δε θα μεταβληθούν σημαντικά, ενώ στα πελάγη θα επικρατήσουν άνεμοι νοτίων διευθύνσεων με εντάσεις έως 6 μποφόρ στο Αιγαίο και έως 7 μποφόρ στο Ιόνιο.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του Πατρινού ερασιτέχνη μετεωρολόγου Νικόλα Σερέτη στο meteoclub.gr, η πνοή αεροχείμαρρου (jet stream) από τον Ατλαντικό ωκεανό θα έχει ως αποτέλεσμα διαδοχικές ατμοσφαιρικές διαταραχές από την δυτική-βορειοδυτική Ευρώπη να εισχωρήσουν ανατολικότερα-νοτιοανατολικότερα εντός της Μεσογείου θάλασσας και από εκεί κινούμενες ακόμη πιο ανατολικά να απασχολήσουν και την χώρα μας.

Η πρώτη ατμοσφαιρική διαταραχή αναμένεται να μας επηρεάσει την Κυριακή και την Δευτέρα, ενώ μετά από ένα μικρό διάλειμμα αναμένεται να καταφθάσει και η δεύτερη, η οποία θα παραμείνει στην τροπόσφαιρα άνωθεν της χώρας μας από την Τρίτη μέχρι και το πρωί της Παρασκευής.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Κυριακή 25/11: Νεφώσεις με παροδικές βροχοπτώσεις από την αρχή της ημέρας στα βορειοδυτικά οι οποίες προς το μεσημέρι θα αρχίσουν να επεκτείνονται και στα υπόλοιπα τμήματα της δυτικής επικράτειας.Φαινόμενα που όσο θα βαδίζουμε προς τις απογευματινές-βραδυνές ώρες θα εντείνονται όλο και περισσότερο αρχής γενομένης από τα βορειοδυτικά και από τα κεντρο-βόρεια Επτάνησα.Η θερμοκρασία όσον αφορά τις μέγιστες τιμές της δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 17-19oC κατά Μ.Ο. με τους ανέμους στο Ιόνιο να πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5-6 και στα βόρεια τμήματα αυτού 7bf.

Δευτέρα 26/11:Αναμένεται κακοκαιρία στο σύνολο της δυτικής επικράτειας με βροχές και ισχυρές καταιγίδες.Πρόσκαιρη βελτίωση αναμένεται από τις μεσημβρινές ώρες, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται κατά τόπους και κατά περιόδους μπόρες και σποραδικές καταιγίδες μέχρι και το τέλος της ημέρας.Πιθανόν τα φαινόμενα σε τοπικό επίπεδο να συνοδεύονται και από χαλαζοπτώσεις.Ο υδράργυρος θα σημειώσει μικρή πτώση και οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν νοτιοδυτικοί 6 και κατά τόπους 7bf.

Τρίτη 27/11: Νέα επιδείνωση από τις νυχτερινές ώρες και από τα βορειοδυτικά με ισχυρά κατά τόπους και κατά περιόδους φαινόμενα στο σύνολο των δυτικών τμημάτων της χώρας.Η θερμοκρασία ως προς τις μέγιστες τιμές της δεν θα ανέλθει άνω των 16-17oC στα πεδινά-παράκτια τμήματα, ενώ παράλληλα οι άνεμοι θα εξακολουθήσουν να πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 5-6bf.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΠΑΤΡΑΣ

Κυριακή 25/11:Νεφώσεις με τοπικές βροχοπτώσεις από τις μεσημβρινές και μετέπειτα ώρες, οι οποίες αναμένεται να ενταθούν τις βραδυνές ώρες.Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12-18oC με τους ανέμους να πνέουν νότιοι 3-4bf.

Δευτέρα 26/11:Βροχές και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες αναμένονται στην ευρύτερη περιοχή της πόλης των Πατρών κατά την διάρκεια του πρώτου μισού του 24ωρου με τον κύριο όγκο των φαινομένων να εντοπίζεται στο διάστημα μεταξύ νυχτερινών και πρώτων πρωινών ωρών της ημέρας.Βελτίωση του καιρού αναμένεται από τις πρώτες μεσημβρινές-μεσημβρινές ώρες της ημέρας.Ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 14-17oC και οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 4-5 και στον Πατραϊκό κόλπο 6bf, πρόσκαιρα περαιτέρω ενισχυόμενοι κατά την διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων.

Τρίτη 27/11:Βροχοπτώσεις κατά περιόδους στην περιοχή που τοπικά πιθανόν να είναι έντονες.Χωρίς αξιόλογη μεταβολή ο υδράργυρος με τους ανέμους να πνέουν από νότιες-νοτιοδυτικές διευθύνσεις 4-5 και εντός του Πατραϊκού κόλπου πιθανόν 6bf.

Πιθανή Μετεοπορεία Έως Τα Τέλη Της Εβδομάδας:Τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα, όσον αφορά την δυτική χώρα, θέλουν τα φαινόμενα να εξασθενούν μέσα στην Τετάρτη με σποραδικές καταιγίδες να εκδηλώνονται κυρίως στα Επτάνησα, ενώ δείχνουν το τριήμερο Πέμπτη-Σάββατο να επικρατεί βελτιωμένος καιρός με πτώση, ωστόσο, του υδραργύρου με επικράτηση βορειοανατολικών ανέμων.