Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση που αφορά στην ανάπλαση του εμπορικού-ιστορικού κέντρου της πόλης του Αιγίου και ειδικά την πλατεία Αγίας Λαύρας και τους πέριξ δρόμους, έργο πνοής και ιστορικής προοπτικής που φέρει την υπογραφή του διακεκριμένου, ταλαντούχου Έλληνα αρχιτέκτονα Νίκου Μουρίκη.

Είναι από τις λίγες φορές που αστικά  έργα ανάπλασης,  αποκτούν υπόσταση μέσα από τα χέρια διακεκριμένων αρχιτεκτόνων που ξεχωρίζουν για την έντονη αισθητική τους στον χώρο. Η αρχιτεκτονική όπως όλες οι τέχνες οδηγούν την ιστορία μπροστά, με την γοητεία του αληθινού. Πέτρα, νερό, ξύλο, όπως και άλλα σύγχρονα δομικά υλικά, αποτελούν στοιχεία σύνθεσης και δομικής έκφραση. Σαν μία προφητεία, ενώνουν το παλιό με το νέο. Έργα που αποτελούν προαπεικόνιση και έρχονται να προσθέσουν στην αστική ανάπλαση των πόλεων περισσότερη λιτότητα και στοχασμό.  Ένα τέτοιο έργο είναι και η ανάπλαση του εμπορικού-ιστορικού κέντρου της πόλης του Αιγίου, ειδικά της πλατείας Αγίας Λαύρας. Μέσα από μια πρωτόγνωρη πάλη καλαισθησίας, ιστορικότητας και μοντερνισμού, θα ξεπηδήσει το κάτι διαφορετικό και αισθητικά επιπόλαιο γι’ αυτούς που γνωρίζουν τι σημαίνει αρχιτεκτονική καινοτομία, φιλικά προσκείμενη στον άνθρωπο.

Το έργο ανάπλασης εμπορικού-ιστορικού κέντρου της πόλης του Αιγίου, είναι ένα απο τα  12  έργα, συνολικού προϋπολογισμού 14 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία αναμένεται να ενταχθούν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014 – 2020» και αποτελούν τη συνέχεια της πρώτης φάσης που έχουν ήδη ενταχθεί, το Φεβρουάριο του 2018, 10 έργα προϋπολογισμού περίπου 16 εκατ. ευρώ.

«Τα προγράμματα που αφορούν τις αστικές αναπλάσεις αποτελούν προτεραιότητα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, επειδή αφορούν την ποιότητα ζωής των πολιτών μας. Έτσι, με τη συνεργασία των Δήμων, υλοποιούμε ένα πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί από το 2014.», επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, συμπληρώνοντας ότι, «θα προσπαθήσουμε να βρούμε χρήματα και για άλλα έργα αντίστοιχα, διότι στη συγκυρία που βρίσκεται η χώρα, το ΕΣΠΑ αποτελεί την μόνη πηγή χρηματοδότησης για τα έργα σε Δήμους».

«Βιώσιμες Αστικές Αναπλάσεις για Πάτρα και Αγρίνιο, Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις για Πύργο – Κατάκολο – Αρχαία Ολυμπία και για Μεσολόγγι – Αιτωλικό, καθώς και Αστικές Αναπλάσεις για κάθε Δήμο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αποτελούν το ολοκληρωμένο σχέδιο για την περιοχή μας, που πλέον βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αφού σχεδιάσαμε με τους Δήμους μας και περνάμε στη φάση υλοποίησης του συνόλου του σχεδίου» τόνισε τέλος ο Περιφερειάρχης.

 

The post Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΑΝ ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ… appeared first on Patratora News.