altΑποχή-ρεκόρ, ιστορική άνοδος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, μεγάλη πτώση των Σοσιαλιστών και μία μάχη γυναικών στο Παρίσι, συνθέτουν το σκηνικό στις τοπικές εκλογές στη Γαλλία.

Ο πρώτος γύρος των δημοτικών εκλογών διεξήχθη εν μέσω σκανδάλων και κλίματος καχυποψίας που εκφράστηκε με το κυρίαρχο σύνθημα των τελευταίων ημερών: «όλοι οι πολιτικοί σάπιοι».

H αποχή που άγγιξε το 40% τιμώρησε τους σοσιαλιστές του Φρανσουά Ολάντ, δίνοντας λίγα χαμόγελα αισιοδοξίας στην κεντροδεξιά και πολλά χαμόγελα ικανοποίησης στην Μαρίν Λεπέν. Κάπως έτσι κύλησε ο πρώτος γύρος των τοπικών εκλογών στη Γαλλία, δύο μόλις μήνες πριν από τις Ευρωεκλογές.

Πρώτο κόμμα η Δεξιά

Το Σοσιαλιστικό κόμμα, το οποίο κινδυνεύει να χάσει προπύργιά του, όπως το Στρασβούργο, τη Ρεμ και το Σεν Ετιέν, από τη Δεξιά, είναι ο μεγάλος χαμένος και αυτό αποτυπώθηκε και στα χθεσινοβραδινά πανεθνικά exit polls.
Με την αποχή να ανέρχεται γύρω στο 38%, κάτι που μαζί με τη χαμηλή δημοτικότητα Ολάντ και του πρωθυπουργού Ζαν-Mαρκ Ερό ευνόησε την αντιπολίτευση, το κεντροδεξιό UMP εκτιμάται ότι απέσπασε μεταξύ 46% και 48% των ψήφων σε πανεθνικό επίπεδο αφήνοντας πίσω τους Σοσιαλιστές με 41% έως 43%.
Το φαινομενικά «ταπεινό» 7% του FN είναι στην πραγματικότητα τεράστιο, αν υπολογίσουμε ότι το εθνικιστικό κόμμα είχε υποψηφίους μόλις σε 600 από το σύνολο των 36.000 δήμων, όπου στήθηκαν κάλπες και το Σοσιαλιστικό κόμμα έκανε έκκληση χθες στους ψηφοφόρους να πάνε στις κάλπες στον δεύτερο γύρο για να μην αφήσουν τις πόλεις τους στα χέρια της Λεπέν.

Η Δεξιά καλπάζει

Η μάχη του Παρισιού μεταξύ των παραδοσιακών δυνάμεων είναι ίσως το μόνο πεδίο όπου σώζεται η παρτίδα έναντι του Εθνικού Μετώπου, αφού στον χθεσινό πρώτο γύρο η υποψήφια της κεντροδεξιάς Ναταλί Κοσιουσκό Μοριζέ (γνωστή με τα αρχικά ΝΚΜ) προηγείται με 35,64% έναντι της Ναταλί Ινταλγκό των σοσιαλιστών, η οποία συγκέντρωσε το 34,40%.
Μάλιστα η μονομαχία ανάμεσα στις δύο κυρίες αντιμετωπίζεται από πολλούς ως μια αναμέτρηση ανάμεσα στον Ολάντ και τον πρώην πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος έχει βάλει πλώρη για να θέσει ξανά υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2017.
Η 41χρονη πρώην υπουργός του UMP και εκπρόσωπος της αποτυχημένης προεκλογικής καμπάνιας του «Σαρκό» το 2012 θεωρείται ως προστατευόμενη του τελευταίου και έχει απήχηση περισσότερο στις πιο εύπορες κοινωνικές τάξεις. Από την άλλη πλευρά, η Ινταλγκό, ως πρώην αντιδήμαρχος του απερχόμενου σοσιαλιστή δημάρχου του Παρισιού θεωρείται ως συνεχίστρια της πολιτικής του.

Ακόμα χειρότερο ήταν το αποτέλεσμα για τους σοσιαλιστές στη Μασαλία, όπου έμειναν στην τρίτη θέση. Ο πρώτος γύρος ολοκληρώθηκε με προβάδισμα της κεντροδεξιάς (40%), ακολουθεί το Εθνικό Μέτωπο με 22% και οι σοσιαλιστές με 20%.

Στο Στρασβούργο προηγείται η υποψήφια της κεντροδεξιάς Φαμπιέν Κελέρ με 33%, έναντι του δημάρχου και υποψήφιου των σοσιαλιστών Ρολάντ Ρις, ο οποίος έλαβε το 31%. Στην τρίτη θέση οι οικολόγοι με 8,52%.

Ο επικεφαλής του κεντροδεξιού UMP, Ζαν Φρανσουά Κοπέ, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα δεν πρόκειται να γίνει δεκανίκι ούτε των σοσιαλιστών ούτε και του Εθνικού Μετώπου.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος Τύπου των σοσιαλιστών είπε ότι το κόμμα θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μην κερδίσει η ακροδεξιά στον β΄γύρο.

Μαρίν Λε Πεν, νικήτρια των εκλογών

Πάντως αδιαμφισβήτητη νικήτρια στις χθεσινές κάλπες ήταν η Μαρίν Λεπέν με το Εθνικό της Μέτωπο (FN) που πανηγύρισε τα ποσοστά-ρεκόρ που κατάφερε να καταγράψει στον πρώτο γύρο και πηγαίνει στον δεύτερο την ερχόμενη Κυριακή από θέση ισχύος.
Πολλοί υποψήφιοί της κατάφεραν να αποσπάσουν την πρώτη θέση στους δήμους τους, όπως στις πόλεις Αβινιόν, Μπεζιέ και Περπινιάν, με αποτέλεσμα να πλασάρονται ως φαβορί στον δεύτερο γύρο, ενώ ο υποψήφιός της στη βόρεια πόλη Ενάν-Μπομόν, Στιβ Μπριουά, κατάφερε να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο.

Η Μαρίν Λεπέν γιόρτασε αυτό που η ίδια αποκάλεσε «το τέλος του δικομματισμού στη Γαλλία», σημειώνοντας ότι τα αποτελέσματα παγιώνουν το κόμμα της, όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο, αλλά και σε τοπικό.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, το Εθνικό Μέτωπο με υποψήφιους σε 600 από τους 36.000 δήμους συγκέντρωσε σχεδόν 5%. Τα κόμματα της κεντροαριστεράς κινούνται στο 37% και η κεντροδεξιά στο 46,5%.

Μεταξύ των δήμων όπου προηγείται το κόμμα της Λεπέν είναι η Ενάν – Μπομόν, η Μπεζιέ, η Αβινιόν και η Περπινιάν.

Ο πιο αντιδημοφιλής πρόεδρος Ολάντ

Τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά, αν και εν πολλοίς αναμενόμενα για το Σοσιαλιστικό Κόμμα, στην πρώτη κρίσιμη εκλογική δοκιμασία για τον Ολάντ, δύο χρόνια αφού ανέλαβε την εξουσία. Οι πολίτες δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι μαζί του και ο ίδιος έχει σπάσει κάθε ρεκόρ αντιδημοφιλίας για τα δεδομένα της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας.

Η ανεργία, που συνεχίζει να βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό, αλλά και οι κακές επιδόσεις της γαλλικής οικονομίας αναμενόταν να πλήξουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), αλλά και το κεντροδεξιό κόμμα UMP του τέως προέδρου Σαρκοζί. Το κόμμα παρουσιάζεται διχασμένο, ενώ η εικόνα του γίνεται ακόμα χειρότερη, λόγω των εσωκομματικών συγκρούσεων και διαφόρων σκανδάλων.

Ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα διεξαχθεί την 30ή Μαρτίου, όπου δεν αναδειχθεί νικητής από τον πρώτο γύρο.