“Οι υπογράφοντες αποτελούμε πρωτοβουλία για την διεκδίκηση και απόδοση στον Δήμο της πόλης μας, του κεντρικού θαλάσσιου μετώπου της. Συγκροτηθήκαμε, τον Μάρτιο του 2011, με στόχο την, όσο το δυνατόν ευρύτερη, ενεργοποίηση των συμπολιτών μας, των κοινωνικών και επιστημονικών φορέων αλλά και των πολιτικών οργάνων και του πολιτικού προσωπικού της πόλης και της περιοχής μας.
Κύριε Πρόεδρε, επειδή, πιθανώς, δεν γνωρίζετε το πρόβλημα και τις διαστάσεις του, θα σας παραθέσουμε ένα σύντομο ιστορικό:

1. Η πόλη μας, είχε την τύχη, να είναι τα τελευταία τουλάχιστον εκατό χρόνια, η πύλη εισόδου και εξόδου της χώρας ολόκληρης προς την Δυτική Ευρώπη. Αυτό γινόταν μέσω του λιμανιού της, το οποίο ήταν κατασκευασμένο ακριβώς μπροστά στο ιστορικό της κέντρο. Με την ανάπτυξη του, το λιμάνι, για εύλογους ή μη, λόγους ασφάλειας, βρέθηκε απολύτως περιφραγμένο και κλειστό για τους πολίτες. Στην πραγματικότητα, αυτό ανάγκασε την πόλη να στρέψει τα νώτα της στην θάλασσα της.
2. Η ανάγκη να αλλάξει αυτή η πραγματικότητα και η πόλη να αποκτήσει μέτωπο και φιλική οργανική σχέση με την θάλασσα, άρχισε να κερδίζει έδαφος και να διαμορφώνεται σε καθολικό αίτημα και αίτημα του Δήμου, ήδη από την μεταπολίτευση και μετά.
Η πολιτική πίεση που άσκησε το αίτημα αυτό και αφού απορρίψαμε κάθε σκέψη ή πρόταση, για επέκταση του υπάρχοντος λιμανιού, οδήγησε στα τέλη της δεκαετίας του 80, στην απόφαση κατασκευής του νέου λιμανιού.
Η χωροθέτηση του λιμανιού, στην νότια είσοδο της πόλης, δεν ήταν η καλύτερη, γιατί εξακολουθούσε να αποκλείει μεγάλο μέρος της πόλης, έγινε ωστόσο ανεκτή, και η πορεία κατασκευής του νέου λιμανιού μπήκε στην τελική της τροχιά. Από τότε,(αρχές της δεκαετίας του 90), μέχρι σήμερα, διατυπώθηκαν δεκάδες ομόφωνες αποφάσεις, διαφορετικής σύνθεσης Δημοτικών Συμβουλίων και διαφορετικών Δημάρχων, που όλες απαιτούσαν την απόδοση στην πόλη του τμήματος του παραλιακού μετώπου,  μεταξύ των εκβολών των ποταμών Διακονιάρη και Μειλίχου που περιλαμβάνει και το παλιό λιμάνι. Στο αίτημα μας, πρέπει να αναφέρουμε, την θετική ανταπόκριση όλων των πολιτικών αρχηγών. Να τονίσουμε βεβαίως, ότι όλες οι παρόμοιες δηλώσεις γίνονταν μόνο προεκλογικά. Η πραγματικότητα, όπως