Οι δυο πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν ότι … διαφωνούν και απέδειξαν χθες μετά τις διαδοχικές τους επισκέψεις στο Προεδρικό Μέγαρο ότι ούτε μέσω τρίτου δεν είναι δυνατό αυτή τη στιγμή να έρθουν σε επαφή…

Το… μότο των δύο πλευρών επαναλήφθηκε, εκλογές από τη μια πλευρά, σταθερότητα και εκλογή προέδρου από την άλλη.

Σε μια περίοδο όπου τα γκάλοπ δείχνουν να παγιώνεται μια πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, δημοσκοπικά τουλάχιστον με διαφορά που ξεκινάει από το 3% και φτάνει και το 5,5% η μάχη μοιάζει να ξεκινάει με μπαράζ … πυροβολικού και από τις δύο πλευρές.

Τόσο η Κουμουνδρούρου όμως όσο και το Μαξίμου έχουν το βλέμμα στραμμένο στο εξωτερικό και για την ακρίβεια στις αποφάσεις που θα ληφθούν για την Ελλάδα στις 15 Δεκεμβρίου.

Ήδη ο Γ. Χαρδούβελης μιλάει για σταδιακή και όχι πλήρη έξοδο από το μνημόνιο, για την ακρίβεια ο υπουργός είπε: Θα υπάρξει περίοδος προσαρμογής, ίσως έξι μήνες, ίσως ένας χρόνος, έως ότου βγούμε εντελώς από το μνημόνιο, όπως για παράδειγμα η Πορτογαλία

Η … αλά Πορτογαλία έξοδος από το μνημόνιο ίσως αποτελέσει πρώτης τάξης χαρτί για την αξιωματική αντιπολίτευση καθώς θα σημάνει συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής τους κρίσιμους επόμενους μήνες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Από το Μαξίμου όμως βλέπουν ότι υπάρχει περιθώριο ανατροπής του κλίματος. Η έξοδος, έστω και μετά από έξι μήνες ή έναν χρόνο είναι έξοδος, ενώ παράλληλα η Αθήνα πιστεύει ότι μπορεί να πετύχει περίοδο χάριτος, παρατείνοντας ίσως την περίοδο πλήρους εξόδου, έτσι ώστε να μπορέσει να αλλάξει το κλίμα.

Αυτό φάνηκε άλλωστε από τις τελευταίες ρυθμίσεις για κόκκινα δάνεια και στεγαστικά, αλλά και την… καταιγίδα ανακοινώσεων για φοροελαφρύνσεις.

Ο στόχος είναι μεν να βρεθεί η … βαλβίδα αποσυμπίεσης της κοινωνίας ώστε και τα δημοσκοπικά αποτελέσματα να αλλάξουν, αλλά κυρίως το… χαρτί που θα πείσει τους διαφωνούντες βουλευτές ότι υπάρχει προοπτική σταθεροποίησης της οικονομίας και άρα λόγος στήριξης της υπάρχουσας κυβέρνησης με αποτέλεσμα να βρεθεί και ο πολυπόθητος αριθμός των 180 βουλευτών.

Κάπως έτσι η ελληνική πλευρά αναμένεται να εστιάσει στο σχέδιο χρήσης κεφαλαίων από το “μαξιλάρι” του ΤΧΣ για την προληπτική γραμμή πίστωσης.

Όμως οι Βρυξέλλες δεν μένουν άπραγες σε αυτό το παιχνίδι λέγοντας πως είναι “εξαιρετικά απίθανή”, μια “καθαρή έξοδος” της Ελλάδας από το Μνημόνιο, προκρίνοντας μια, ενισχυμένης εποπτείας

Η τρόικα άλλωστε έχει θέσει ως προαπαιτούμενο για να επιστρέψει στη χώρα και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, μια καταρχήν συμφωνία, επί συγκεκριμένων θεμάτων της αξιολόγησης, κυρίως στις μεταρρυθμίσεις, εντείνοντας τις πιέσεις προς την Αθήνα, αφού η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θεωρείται προαπαιτούμενο, για τη λήψη των συνολικών αποφάσεων.