Παρουσία του Γενικού Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων κ. Χρήστου Λαμπρίδη, του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιώργου Κασσάρα και του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναυάρχου Λ.Σ. Σταμάτιου Ράπτη πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή παράδοσης πέντε (05) υπερσύγχρονων ταχυπλόων σκαφών αξίας 2,4 εκατομμυρίων δολαρίων, δωρεά της καπνοβιομηχανίας ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ (εταιρεία της Philip Morris International).

Στην τελετή παρέστη επίσης ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Παπαστράτος κ. Χρήστος Χαρπαντίδης, οι Υπαρχηγοί Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος Λ.Σ. Θεόδωρος Κλιάρης και Αντιναύαρχος Λ.Σ. Ιωάννης Αργυρίου, αντιπροσωπεία της ανωτέρω εταιρείας καθώς και ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Η εν λόγω δωρεά πραγματοποιήθηκε, σε αναγνώριση των επιτυχιών που σημειώνει το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στη δίωξη του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων, μετά τη συμμετοχή του μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου στο παγκόσμιο πρόγραμμα PMI IMPACT της Philip Morris International, που έχει σκοπό την υποστήριξη δράσεων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων και συναφών εγκλημάτων.

Στον εν λόγω διαγωνισμό κατατέθηκαν περισσότερες από διακόσιες προτάσεις από δημόσιους και ιδιωτικούς Οργανισμούς καθώς και από Ερευνητικά Ιδρύματα από όλο τον κόσμο, οι οποίες αξιολογήθηκαν από ένα ανεξάρτητο συμβούλιο εμπειρογνωμόνων.

Τα πέντε (05) ταχύπλοα σκάφη, αξίας 2,4 εκατομμυρίων δολαρίων, κατασκευάστηκαν από την εταιρεία «NORSAFE» και παρελήφθησαν από στελέχη του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.

Οι τεχνικές προδιαγραφές των σκαφών τα καθιστούν από τα πλέον σύγχρονα ταχύπλοα σκάφη του επιχειρησιακού στόλου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής με υψηλές επιδόσεις σε ταχύτητα και αυτονομία.

Ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων κ. Χρήστος Λαμπρίδης στο χαιρετισμό που απηύθυνε δήλωσε : «Θέλω να σας ευχαριστήσω για την ιδιαίτερα σημαντική προσφορά σας στο Λιμενικό Σώμα. Στο Λιμενικό Σώμα που όλα τα χρόνιa, αλλά ιδιαίτερα τα τελευταία, όχι μόνο ανταποκρίνεται με επιτυχία στην αποστολή του αλλά τα στελέχη του ακούραστα, με αυταπάρνηση και με κίνδυνο τη ζωή τους έχουν σημαντικά αποτελέσματα τόσο σε υποθέσεις που αφορούν στον έλεγχο και στη πάταξη κάθε είδους παράνομων ενεργειών, ιδιαίτερα στο λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων και στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών αλλά και στο προσφυγικό, για το οποίο νομίζω ότι η θετική συνεισφορά του ΛΣ όχι μόνο αναγνωρίζεται αλλά έχει γραφτεί στις καλύτερες στιγμές της νέας ελληνικής ιστορίας .

Το δεύτερο θέμα αφορά στην κοινωνική δικαιοσύνη. Ξέρετε η χώρα μας βγαίνει από μια δύσκολη κρίση, τη δυσκολότερη μετά τη μεταπολίτευση με μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες. Έχουμε θετικά σημάδια. Επιστρέψαμε στην ανάπτυξη .Μειώθηκε η ανεργία .Αυξήθηκε ο κατώτερος μισθός αλλά έχουμε ακόμα δυσκολίες. Ο ελληνικός λαός συνεχίζει να παλεύει. Απαιτεί όμως δικαιοσύνη. Δεν μπορεί να ανεχθεί τον παράνομο πλουτισμό, δεν μπορεί να ανεχθεί να δίνει άνισες μάχες με αυτούς που δείχνουν αντικοινωνική συμπεριφορά. Δεν μπορεί να ανεχθεί την ύπαρξη αυξημένου κινδύνου για την υγεία και ασφάλεια των πολιτών της. Εδώ επίσης η συνεισφορά του Λ.Σ. είναι τεράστια.

Θέλω, κλείνοντας, να ευχαριστήσω και πάλι την εταιρεία γι΄αυτή την σημαντική προσφορά .Μια προσφορά η οποία κατά τη γνώμη μου δεν εντάσσεται μόνο στο πλαίσιο της άσκησης μιας επιτυχημένης πολιτικής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης αλλά και σε μια ευρύτερη προσπάθεια να πάμε σαν χώρα σε μια επόμενη μέρα, με έλεγχο, δικαιοσύνη, ασφάλεια, τα οποία είναι στοιχεία δηλωτικά της ποιότητας της δημοκρατίας . Και είμαι βέβαιος ότι το ΛΣ θα αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο αυτή τη σημαντική προσφορά.»