Με προσευχή αντιμετωπίζουν την κατάσταση οι επαγγελματίες τη εστίασης και της αναψυχής: Οπως αφοπλιστικά μας λέει ο πρόεδρος του συλλόγου της Αχαϊας Σπύρος Στεργίου, αυτό που τους μένει να ελπίζουν είναι να πάει άριστα η άμυνα κατά του ιού μέσα στον Μάιο, ώστε να φτάσει η 1η Ιουνίου χωρίς να είναι αναγκαία τα περιοριστικά μέτρα.Και αυτό γιατί εκτιμούν ότι οι όροι λειτουργίας που τους επιβάλλονται, καθιστούν τη λειτουργία πολλών μελών του κλάδου μη βιώσιμη.

Κάποιοι, μας λέει ο κ. Στεργίου, σκέφτονται πολύ σοβαρά να μην ανοίξουν.Θεωρεί ο κλάδος ότι η 1η Ιουνίου πέφτει πολλυ μακριά; «Μια εβδομάδα πριν- μία μετά δεν μας σώζει» μας λέει ο κ. Στεργίου. Το θέμα για τον κλάδο είναι εάν βγαίνει η εξίσωση.

Στο τέταρτο στάδιο, την 1η Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε χθες ο αρμόδιος υπουργός, επαναλειτουργούν τα εμπορικά κέντρα, τα εστιατόρια και καφέ σε εξωτερικούς χώρους με απόσταση 2 μέτρων και 4 ατόμων ανά τραπέζιΤόσο η πρόβλεψη αυτή, όσο και το «μενού» των πρωτοκόλλων υγιεινής που θα πρέπει να εφαρμόζουν οι επαγγελματίες είναι οι δύο παράμετροι που θα εξετάσουν οι επιχειρήσεις: Τι απώλειες θα αποφέρουν σε έσοδα και ποιές επιβαρύνσεις σε κόστος.«Προέχει η ασφάλεια του κοινού, δεν το συζητάμε αυτό» λέει ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ, αλλά «δεν θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν με το προσωπικό που είχαν μέχρι σήμερα.

Κάποιες μπορεί να μην μπορέσουν να λειτουργήσουν καθόλου».Οσοι ξέρουν από την πραγματικότητα των κέντρων εστίασης, αντιλαμβάνονται τι σημαίνει μόνο 4 άτομα ανά τραπέζι, για μια χώρα σαν την Ελλάδα των μεγάλων οικογενειακών και παρεακών συναθροίσεων. Και όσοι ξέρουν από ενοικιοστάσια και λειτουργικά κόστη, ξέρουν τι σημαίνει για μια επιχείρηση ψυχαγωγίας να περιορίζει τα τραπέζια της ή να μην μπορεί να εξυπηρετήσει όρθιους πελάτες.

Κατά τον κ. Στεργίου θα έχουμε εκτίναξη της ανεργίας στον κλάδο, σε όλες τις βαθμίδες του.Εξαιρούνται ίσως οι επιχειρήσεις που έχουν πρόσοψη σε πλατείες και πεζοδρόμους όπου διαπιστώνεται ότι γίνονται συναθροίσεις πελατών με ένα ποτό και έναν καφέ στο χέρι χωρίς να χρεώνονται ως κοινό του καταστήματος, το οποίο τους εξυπηρετεί νομότυπα.«Τίποτα δεν θα είναι όπως χθες» κλείνει μελαγχολικά την κουβέντα ο κ. Στεργίου, που έχει ζήσει την ψυχαγωγία από τη δεκαετία του ’80 και αντιμετωπίζει μια πρωτόγνωρη κατάσταση.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

The post ΑΧΑΪΑ: Η εστίαση ελπίζει σε θαύμα του Μαΐου appeared first on Patratora.