ΕΣΕΠΑ ΒραχναιίκωνΛουκέτο στους σταθμούς ΕΣΕΠΑ Βραχναιίκων, Κάτω Αχαΐας και Βαρθολομιού βάζει η κεντρική επιχειρησιακή διοίκηση ΕΣΕΠΑ , εν μέσω αντιπυρικής περιόδου, σύμφωνα με το έγγραφο που έστειλε χθες, αφήνοντας εμβρόντητους τους εθελοντές πυροσβέστες.

Συγκεκριμένα, η επιστολή της Κεντρικής Επιχειρησιακής Διοίκησης στα παραπάνω ΕΣΕΠΑ, την οποία υπογράφει ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Νίκος Σαχινίδης και έχει στη διάθεσή του το thebest.gr , αναφέρει ότι λόγω των συνθηκών και των νέων δεδομένων που προκύπτουν από την ψήφιση του Νόμου 4249/2014 για την αναδιάρθρωση της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας, είναι υποχρεωμένοι να καταγγείλουν τα πρωτόκολλα συνεργασίας και να αφαιρέσουν τα οχήματα και τους εξοπλισμούς από τους σταθμούς.

Όπως αναφέρει το ίδιο έγγραφο, η παραλαβή θα γίνει το Σάββατο 31 Μαΐου, ενώ αναφέρεται ότι σε περίπτωση που οι εθελοντές πυροσβέστες επιθυμούν να συνεχίσουν τη λειτουργία των σταθμών θα πρέπει να συντάξουν και να υπογράψουν νέο καταστατικό και να δημιουργήσουν το δικό τους Διοικητικό Συμβούλιο. Σε αυτή την περίπτωση αναφέρει η Διοίκηση, το ΕΣΕΠΑ στο πλαίσιο μιας νέας συνεργασίας θα φροντίσει να τους παραχωρήσει και πάλι οχήματα και εξοπλισμούς.

Η εξέλιξη προκαλεί προβληματισμό στους εθελοντές πυροσβέστες και αν η απόφαση εφαρμοστεί, η αντιπυρική προστασία της περιοχής θα αποδυναμωθεί εν μέσω καλοκαιριού την ώρα μάλιστα που είναι γνωστές οι ελλείψεις της Πυροσβεστικής σε προσωπικό και σε κάποιες περιπτώσεις και σε μέσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr τόσο από το ΕΣΕΠΑ Βραχναιίκων , όσο και από το ΕΣΕΠΑ Κάτω Αχαΐας υπάρχει η διάθεση και η δυνατότητα να συνεχιστεί η λειτουργία των σταθμών και έχουν ενημερώσει τη Διοίκηση καλώντας την να μην προχωρήσει σε αφαίρεση των οχημάτων και του εξοπλισμού. Εκτιμούν δε, ότι ο νέος νόμος τους δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουν και φέτος κανονικά τη λειτουργία των σταθμών.

Παράλληλα, πληροφορίες που φτάνουν στο thebest.gr αναφέρουν ότι ΕΣΕΠΑ της Βόρειας Ελλάδας εξακολουθούν να λειτουργούν και μάλιστα μέσω κοινωνικών δικτύων έχει εξαγγελθεί η εκπαίδευση εθελοντών πυροσβεστών από την Ελλάδα και το εξωτερικό στο εκπαιδευτικό κέντρο του ΕΣΕΠΑ στα Ριζώματα Ημαθίας.