Πάτρα: Από το σημείο που έπεσε η πρώτη βόμβα ξεκινούν σήμερα το πρωί οι εκδηλώσεις για την επέτειο του ΟΧΙ Κορυφώνονται αύριο με την παρέλασηΞεκινούν σήμερα Δευτέρα 27 Οκτωβρίου καιστην Πάτρα οι εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, οι οποίες θα κορυφωθούν αύριο με την παρέλαση.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

10 π.μ Κατάθεση στεφάνων στο τόπο που έπεσε  η πρώτη βόμβα στην Ελλάδα με αποδέκτη την πόλη των Πατρών «28-10-1940»  και ώρα 9.00 π.μ. από σμήνη βομβαρδιστικών ιταλικών αεροπλάνων, μπροστά στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγ. Ανδρέα (οδός Αγ. Διονυσίου) με τις πρώτες ανθρώπινες απώλειες και τραυματίες του άμαχου πληθυσμού. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση εθνικού ύμνου.

10.30 π.μ. Με φροντίδα της Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Πατρών, του προέδρου ΤΕΙ, των Διευθυντών των Διευθύνσεων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, των Εφόρων Προσκόπων και Οδηγών, θα πραγματοποιηθεί προσκύνημα στο Μνημείο της  Ελευθερίας (Πλατεία Εθνικής Αντίστασης) από φοιτητές, μαθητές σχολείων, προσκόπους και οδηγούς προσερχόμενους με επικεφαλής τους καθηγητές δασκάλους και βαθμοφόρους.

Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους τους Πανεπιστημίου, του ΤΕΙ και των Σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, σιγή ενός λεπτού και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου με  την επιμέλεια της  Διευθύντριας  Φυσικής Αγωγής Π.Ε Αχαΐας.

12.30 μ.μ. Ομιλίες σε ειδικές συγκεντρώσεις στα σχολεία, τις Δημόσιες Υπηρεσίες της Π.Δ.Ε, τα Ν.Π.Δ.Δ κ.λπ.

Τρίτη 28η Οκτωβρίου

7.30 π.μ. Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλως των εκκλησιών φροντίδα της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών και οι μουσικές του Δήμου θα περιέλθουν στους δρόμους της πόλης παιανίζοντας θριαμβευτικά θούρια και εμβατήρια.

8 π.μ. Έπαρση της σημαίας

11 π.μ. Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου.

10.50 π.μ. Τέλος προσέλευσης επισήμων

11.30 π.μ. Στη συνέχεια στο Μνημείο της Ελευθερίας (πλατεία Εθνικής Αντίστασης), όπου θα υπάρχει τιμητική φρουρά  από σημαιοφόρους των Λυκείων και Γυμνασίων των Πατρών, θα γίνει Επιμνημόσυνη Δέηση.

Ο πανηγυρικός της ημέρας θα εκφωνηθεί στο Μνημείο της  Ελευθερίας (Πλατεία Εθνικής Αντίστασης).

Κατάθεση στεφάνων, σιγή ενός λεπτού, ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, αποχώρηση σημαιοφόρων και επισήμων (στεφάνι για την Εθνική Αντίσταση θα καταθέσουν οι εκπρόσωποι των αναγνωρισμένων αντιστασιακών οργανώσεων).

12.00 μ. Παρέλαση επί της οδού Αγίου Ανδρέου, προ των επισήμων που θα είναι στην πλατεία Τριών Συμμάχων, των Σωματείων, Οργανώσεων, Αντιπροσωπειών του Πανεπιστημίου Πατρών, ΤΕΙ μαθητών Πολεμιστών ΕΕΣ Τμημάτων Στρατού, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

17.31 μ.μ. Υποστολή σημαίας στην κεντρική προβλήτα Αγ. Νικολάου. Τιμές θα αποδώσει κατά τα κεκανονισμένα, Τμήμα Στρατού μετά της Μουσικής του Δήμου.