altΗ Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα παρουσιάσει την εκδήλωση «Το Φεστιβάλ Δράμας Ταξιδεύει…» στην κινηματογραφική αίθουσα του Ideal – Ιντεάλ, στον πεζόδρομο Αγίου Νικολάου σήμερα Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014 σε δύο προβολές, στις 20.00 και τις 22.30 το βράδυ.

Θα προβληθούν οι 15 βραβευμένες ταινίες του 36ου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 2013 που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η προβολή για τα μέλη της Λέσχης με κάρτα διάρκειας είναι δωρεάν, ενώ οι υπόλοιποι θεατές θα καταβάλουν το κανονικό εισιτήριο των 6 ευρώ για τις δύο ή τη μία προβολή.

Τα 8 πρώτα φιλμ θα παιχθούν στις 20.00 και τα υπόλοιπα 7 (ανάμεσα τους και το «Red Hulk» της Ασημίνας Προέδρου που κέρδισε και τον Χρυσό Διόνυσο – 1ο Βραβείο Μυθοπλασίας) στις 22.30.

Οι Έλληνες Μικρομηκάδες παρουσίασαν στο τελευταίο φεστιβάλ της Δράμας σημαντικές δημιουργίες, παρατηρώντας τα κοινωνικά φαινόμενα της εποχής. Ταινίες για τη ρατσιστική βία, την ανεργία, τη μοναξιά των ηλικιωμένων, αλλά και τη ξενοφοβία, απασχόλησαν τους δημιουργούς που μέσα από το ζοφερό τοπίο της κρίσης, προσπάθησαν να περάσουν το δικό τους μήνυμα ζωής.

Το φιλμ «Red Hulk» της 32χρονης δημιουργού Ασημίνας Προέδρου, που κέρδισε το πρώτο βραβείο στο 36ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, είναι μία επίκαιρη ταινία, που παρουσιάζει έναν νεαρό από την επαρχία που ζει στην Αθήνα και είναι χαμένος σε ένα υπαρξιακό αδιέξοδο. Αναζητώντας την ταυτότητα ύπαρξης του, εντάσσεται σε μια νεοναζιστική ομάδα και συμμετέχει σε μία δολοφονική επίθεση κατά μεταναστών. Ο πρωταγωνιστής της ταινίας, Φρίξος Προέδρου, κέρδισε μάλιστα τιμητική διάκριση καλύτερης ερμηνείας. Στο φιλμ αυτό διάρκειας 26 λεπτών παίζουν ακόμα οι Νέστορας Φανάρας, Δημήτρης Τζουμάκης, Χρήστος Κοντογεώργης, κ.α.

Ακόμα μεταξύ των φιλμ που θα προβληθούν στην Πάτρα, θα είναι και το «Dead End» της Κύπριας κινηματογραφικής δημιουργού Τώνιας Μίσαλη που τιμήθηκε με τον Αργυρό Διόνυσο – 2ο Βραβείο Μυθοπλασίας καθώς και η «Γεννήτρια» της Νικολέτας Λεούση που κέρδισε Τιμητική διάκριση σεναρίου για τον Γιώργο Τελτζίδη.

Στην «Γεννήτρια» διάρκειας 19 λεπτών, παίζουν ο Μανόλης Μαυροματάκης, ο Μιχάλης Οικονόμου αλλά και η Πατρινή ηθοποιός σπουδάστρια της δραματικής σχολής του Εθνικού θεάτρου Λίλα Μπακλέση, η οποία παρουσίασε ως γνωστό μαζί με τον Θανάση Βισκαδουράκη παρουσίασαν για το thebest.gr τις φετινές παρελάσεις του Πατρινού Καρναβαλιού.

Να θυμίσουμε ότι καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ της Δράμας είναι ο Πατρινός σκηνοθέτης Αντώνης Παπαδόπουλος και πως κάθε Σεπτέμβριο που πραγματοποιείται το Φεστιβάλ, φροντίζει να πηγαίνει στη Δράμα για να δει τις ταινίες του η Πρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Πάτρας Ελένη Δάσιου.

Οι ταινίες μικρού μήκους του 36ου Φεστιβάλ της Δράμας που θα προβληθούν απόψε στην Πάτρα είναι οι εξής.

Πρώτη Προβολή, Ώρα 20.00

– Dead End της Τώνιας Μίσιαλη, Έγχρωμο, διάρκεια 15΄.

– Νικολέτα της Σόνια Λίζα Κέντερμαν, Έγχρωμο, διάρκεια 19΄.

– Pieta σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Τσαντίλα, Έγχρωμο, διάρκεια 13΄.

– Γεννήτρια της Νικολέτα Λεούση, Έγχρωμο, 19΄.

– Εθελοντές του Θοδωρή Βουρνά, Έγχρωμο, 20΄ με τους Αντίνοο Αλπμάνη και Αλέξιο Κοτσώρη (Τιμητική διάκριση καλύτερης πρωτότυπης μουσικής στον Νίκο Πλατύραρχο).

– Δεν είμαι τώρα εδώ σε σκηνοθεσία των Ζήση Κοκκινίδη – Ίωνα Παπασπύρου, Έγχρωμο, 9΄.

– Σκιαμαχία του Ντίνου Γρηγορίου, Έγχρωμο, 14΄(Τιμητική διάκριση καλύτερου μοντάζ). Κεντρικός ήρωας είναι ένας 30χρονος πυγμάχος που προετοιμάζεται για ένα σημαντικό αγώνα για τον οποίο πρέπει να χάσει 2 κιλά σε δύο ώρες. Παίζουν ο Άλεξ Νόρτεν, ο Δημήτρης Ξύστρας, κ.α.

– Travel Express της Νατάσας Ξύδη, Έγχρωμο, 23΄(Εύφημος Μνεία).

Δεύτερη Προβολή, Ώρα 22.30

– Στο κατώφλι της Αναστασία Κρατίδη, Έγχρωμο, 19΄.

– Μαθήματα οδήγησης σε σκηνοθεσία Βασίλη Καλαμάκη, Έγχρωμο, 20΄. Παίζουν οι Γιώργος Πυρπασόπουλος, Μυρτώ Αλικάκη, κ.α.

– Memory reloaded σε σκηνοθεσία Πάνου Παππά και Δέσποινας Χαραλάμπους, Έγχρωμο, 20΄.

– Συνθήκη 10/60 του Άκη Πολύζου, Έγχρωμο, 21΄. Το φιλμ κέρδισε το Ειδικό βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη «Ντίνος Κατσουρίδης» καθώς και τιμητική διάκριση καλύτερης φωτογραφίας στον Γιάννη Δρακουλαράκο και καλύτερου σχεδιασμού ήχου στους Άρη Λουζιώτη και Αλέξανδρο Σιδηρόπουλο.

– Counting Happines της Βενετίας Ευρυπιώτου, Έγχρωμο, 12΄

– Άννα του Σπύρου Χαραλάμπους, Έγχρωμο, 22΄ (Βραβείο «Έλληνες του Κόσμου – Σωκράτης Δημητριάδης»)

-Red Hulk της Ασημίνας Προέδρου, Έγχρωμο, 26΄.