Εντείνονται τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Την απαγόρευση κυκλοφορίας ανακοινώνει με μήνυμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε με προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα. Όπως έχει γίνει γνωστό οι πολίτες θα κυκλοφορούν στο δρόμο μετά από αίτηση που θα υποβάλλουν (γραπτώς ή με μήνυμα στο κινητό) και για καθορισμένους λόγους.

Τα κύρια σημεία της τοποθέτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Πριν από λίγο έδωσα εντολή ώστε από αύριο να αρχίσει απαγόρευση κάθε άσκοπης κυκλοφορίας πολιτών στην επικράτεια.

Στο όνομα του συλλογικού καλού προχωρώ στη σημερινή απόφαση. Έχω ενημερώσει την ΠτΔ και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Όποιος κυκλοφορεί θα πρέπει να έχει μαζί του ταυτότητα ή διαβατήριο, βεβαίωση εργοδότη [όταν εργάζεται]. Πρόστιμο 150 ευρώ στους παραβάτες.

Στην Ιταλία χάνεται 1 άνθρωπος κάθε 2 λεπτά. Δεν πρέπει να φτάσουμε στη σημείο να διαλέγουμε ποιος θα ζήσει και ποιος θα χαθεί.

Πρέπει να κλείσει κάθε κερκόπορτα στο κακό και αυτόν τον στόχο έχει η απαγόρευση της κυκλοφορίας από αύριο.

Το κράτος απέδειξε ότι ήταν και είναι παντού. Τώρα είναι η ώρα του πολίτη. Ο κορονοϊός απειλεί τον άνθρωπο. Απέναντί τους είμαστε όλοι ίσοι, μόνο που κάποιοι είναι πιο ευάλωττοι.

Από τις 6 το πρωί της Δευτέρας η απαγόρευση της κυκλοφορίας – 150 ευρώ το πρόστιμο για τους παραβάτες.

Δείτε live το διάγγελμα:

Πως θα γίνεται η μετακίνηση των πολιτών
Το έντυπο που θα συμπληρώνουν οι πολίτες που θέλουν να μετακινούνται για συγκεκριμένους σκοπούς, έδωσε η Πολιτική Προστασία. Πρόκειται για μια γραπτή (ή και ηλεκτρονική) δήλωση με συγκεκριμένα κουτάκια που θα συμπληρώνεται με ένα Χ από τον κόσμο.

Οι επιλογές που δίνονται στον κόσμο δεν είναι πολλές και οι μετακινήσεις θα είναι περιορισμένες.

Φαρμακείο, βενζινάδικο, σούπερ μάρκετ ή κάτι άλλο για προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης, είναι το πρώτο μέρος του εγγράφου.

Στο δεύτερο για ιατρικούς λόγους υπάρχουν οι προβλέψεις για ιατρείο, μονάδα υγείας ή κάτι άλλο.

Στο τρίτο μέρος υπάρχει πρόβλεψη για μετακίνηση για οικογενειακούς λόγους και προκειμένου να δοθεί βοήθεια σε ευπαθείς ομάδες ή παιδιά.

Επίσης, υπάρχει πρόβλεψη για απλή σωματική άσκηση κοντά στο σπίτι, αλλά όχι για συλλογική αθλητική δραστηριότητα. Επίσης και η μετακίνηση για τη βόλτα των κατοικιδίων.

Τέλος, θα μπορεί κάποιος να πηγαίνει με δήλωση σε δημόσια υπηρεσία ή σε ένα κατάστημα παροχής υπηρεσιών. Σε όλα υπάρχει διεύθυνση του μέρους που θα πηγαίνει ο πολίτης και δεν θα μπορεί να πάει κάπου αλλού χωρίς να κάνει νέα δήλωση.

Πολύ σημαντικό είναι το τμήμα που αφορά στην εργασία. Θα μπορεί κάποιος να μετακινείται στη δουλειά του εφόσον δεν είναι δυνατή η τηλεργασία και με έγγραφη αναφορά του εργοδότη. Ή μετακίνηση για εργασία που δεν μπορεί να αναβληθεί.

The post Απαγόρευση κυκλοφορίας: LIVE το διάγγελμα του Κυρ. Μητσοτάκη appeared first on Patratora.