Αναχωρεί για το 6ο Πανελλήνιο Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας το 17ο Γυμνάσιο Πατρών Αύριο η αναχώρηση

Εβδομήντα σχολικές χορωδίες από κάθε γωνιά της Ελλάδος αλλά και της Ευρώπης, καλά προετοιμασμένες και εκπαιδευμένες απολαμβάνουν κάθε βράδυ οι πολυπληθείς ακροατές της 6ης Διεθνούς Συνάντησης Σχολικών Χορωδιών, που υλοποιείται στα πλαίσια του 32ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας.

Χιλιάδες ακροατές συρρέουν καθημερινά στην πόλη της Καρδίτσας για να απολαύσουν μια σημαντική διοργάνωση με πρωταγωνιστές τα παιδιά αλλά και κορυφαίες μουσικές προσωπικότητες παγκόσμιας ακτινοβολίας και η οποία ξεκίνησε στις 6 Μαρτίου και τελειώνει το Σάββατο 15 Μαρτίου 2014.

Εντυπωσίασε χθες βράδυ η χορωδία του Ευρωπαϊκού Σχολείου του Λουξεμβούργου , που έκλεισε την βραδιά με εντυπωσιακό τρόπο, ερμηνεύοντας ένα απαιτητικό και δύσκολο ρεπερτόριο.
Κορυφαίες προσωπικότητες, όπως ο Alecsander Vujic, διάσημος Συνθέτης και Μαέστρος, καθηγητής στη Μουσική Σχολή του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου, η Μιράντα Καλδή, Αντιπρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, πρώην Πρόεδρος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Κέρκυρας, ο Συνθέτης και Μαέστρος Κώστας Ευαγγελάτος, ο Συνθέτης Γιάννης Δροσίτης, ο Ιταλός Μαέστρος Leonardo Quadrini, η πανεπιστημιακή καθηγήτρια Σίλβα Σκένδερι παρευρίσκονται ως μέλη της Διεθνούς Καλλιτεχνικής Επιτροπής μαζί με άλλους έλληνες και ξένους συναδέλφους τους στην 6η Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας. Αξιοθαύμαστη είναι και η αποστολή ευλογιών και ευχών του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου προς τον καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ Νίκο Ευθυμιάδη.

Οι Διεθνείς Συναντήσεις Σχολικών Χορωδιών εξάλλου αποτελούν μια σημαντική τομή για την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό της Ελλάδος. Αξίζει να σημειωθεί πως το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας αναλαμβάνει να προωθήσει τις καλύτερες σχολικές χορωδίες (εφ’ όσον το επιθυμούν), ώστε να εμφανιστούν σε σημαντικές συναυλίες, Διαγωνισμούς και Φεστιβάλ του εξωτερικού. Υπάρχει επίσης και Διεθνής Κριτική Επιτροπή, η οποία θα επιλέξει τις καλύτερες σχολικές Χορωδίες.
Βασική επιδίωξη είναι μέσω της εκδήλωσης, η προσέγγιση της μαθητιώσας νεολαίας με την αρχαία ελληνική μουσική, την πολυφωνική μουσική του 15ου – 16ου αιώνα, αλλά και τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία. Εκατοντάδες μαθητές δουλεύουν εντατικά, συστηματικά και πειθαρχημένα επί μήνες για να προσφέρουν ένα σπουδαίο μουσικό αποτέλεσμα. Η άριστη συνεργασία διευθυντή, Συλλόγου διδασκόντων και του εξειδικευμένου και δυναμικού καθηγητή Μουσικής δείχνει ότι μπορεί να γίνουν θαύματα στο σχολείο.
Την 6η Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών διοργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας σε συνεργασία με την Διεύθυνση Περιφερειακής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Στη διοργάνωση συμμετέχουν η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας (Περιφέρεια Θεσσαλίας) και ο Δήμος Καρδίτσας.

Στο μεταξύ, αναχωρεί αύριο για το 6ο Πανελλήνιο Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας
η χορωδία του 17ου Γυμνασίου Πατρών παίρνοντας 3η φορά μέρος σε αυτή την σημαντική διοργάνωση. Μαέστρος της χορωδίας είναι η Δρουκοπούλου Έλενα και συνοδός πιανίστα η Χριστοδούλου Λούση. ΚΟΙΝΟ ΕΡΓΟ

Μετά το πέρας της βραδιάς, θα παρουσιαστεί απ’ όλες τις χορωδίες το κοινό έργο «ΧΟΡΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗ ΜΗΔΕΙΑ» σύνθεση του Θόδωρου Αντωνίου το οποίο θα διευθύνει ο ίδιος, ο συνθέτης και καθηγητής του Boston University.