Στην τελική ευθεία εισέρχεται το ασφαλιστικό και σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει στο υπουργείο Εργασίας, θα κατατεθεί στην Βουλή μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου και θα έχει γίνει νόμος του κράτους έως και τις 21 Φεβρουαρίου. Οι ίδιες πηγές από το υπουργείο αναφέρουν ότι είναι πιθανό να υπάρξουν αλλαγές σε σχέση με το αρχικό κείμενο.

Εκείνο βέβαια που απασχολεί τους συνταξιούχους είναι το πότε θα καταβληθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά που θα προκύψουν από την εφαρμογή του νόμου. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες αυτό θα συμβεί τον Ιούνιο και αφού προηγηθεί ο εκ νέου επανυπολογισμός του συνόλου των 2,8 εκατ. κύριων συντάξεων.

Οι εισφορές και τα μπλοκάκια
Ένα άλλο θέμα που έχει προκύψει, είναι τι θα συμβεί με τις εισφορές του Ιανουαρίου για τους μη μισθωτούς. Και αυτό διότι στο υπουργείο θέλουν να πληρωθούν οι εισφορές με ένα σύστημα και όχι με δύο. Έτσι φαίνεται να προκρίνεται η λύση, αν δεν προλάβουν στον ΕΦΚΑ να αναρτήσουν τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή των εισφορών Ιανουαρίου με το νέο σύστημα, να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση έως το αργότερο τις αρχές του Μαρτίου.

Στην πράξη, το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ αναμένεται να αποστείλουν τα ειδοποιητήρια σε έως το πρώτο 10ήμερο Μαρτίου, με τις εισφορές για όλους στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία. Στη συνέχεια, και έως το τέλος Απριλίου, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει οι ίδιοι αποφασίσουν και να δηλώσουν στον ΕΦΚΑ σε ποια ασφαλιστική κατηγορία επιθυμούν να ενταχθούν για το τρέχον έτος. Η διαδικασία επιλογής θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

Θα πρέπει επίσης να υπάρξουν διευκρινίσεις και σε ότι αφορά τα δελτία παροχής υπηρεσιών, καθώς η απαλλαγή από την καταβολή εισφοράς στις περιπτώσεις που ο ασφαλισμένος καταβάλλει εισφορές στο ύψος των 252 ευρώ τον μήνα (π.χ. από μισθό της τάξης των 932 ευρώ), θα πρέπει να ισχύσει αναδρομικά, από την αρχή του χρόνου, ήτοι 1/1/2020.