altΑλλάζει η εικόνα για την επικράτηση των κομμάτων όσο περνάει η ώρα της καταμέτρησης των ψήφων σε περιφέρειες και δήμους. Ενώ αρχικά είχε επικρατήσει ένα κλίμα πανηγυρισμών στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έκανε λόγο για «ήττα της κυβέρνησης», σταδιακά αποκαλύπτεται ότι τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού κρατούν στα κάστρα που είχαν ήδη τοπικούς άρχοντες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε ότι η εικόνα στην επαρχία είναι πολύ διαφορετική από αυτή της Αττικής. Ωστόσο, ενώ στην Αττική φαίνεται να προηγείται η Ρένα Δούρου, με προβάδισμα 2 μονάδων έναντι του Γιάννη Σγουρού, στην Αθήνα, όπου αρχικά είχε κριθεί από τα exit polls ότι προηγείται ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σακελλαρίδης, όσο περνάει η ώρα η μάχη της Αθήνας σκληραίνει και ο Γιώργος Καμίνης εμφανίζεται σε ντέρμπι με τον κ. Σακελλαρίδη.

Ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Γιώργος Μουρούτης έγραψε χαρακτηριστικά στο facebook:

«Σε όλη την Ελλάδα (πλην Αττικής) -σε Δήμους και Περιφέρειες – ο Σύριζα είναι τρίτος ή δεύτερος με μεγάλη διαφορά.Το ποσοστό του κ. Κουμουτσάκου είναι αξιοπρεπέστατο για τον χρόνο που είχε μπροστά του, ενώ η κα Δούρου δεν ξεπερνά το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ των τελευταίων εκλογών. Το ποσοστό του κ. Σγουρού αν προστεθεί με αυτό του κ. Κουμουτσάκου είναι μεγαλύτερο κατά 7% από το ποσοστό ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. των εκλογών του 2012».

Ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης έστειλε μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ να μην πανηγυρίζει:

Είναι νωρίς. Μη βιάζονται κάποιοι να βγάλουν ασφαλή πολιτικά συμπεράσματα. Δεν βγαίνουν, έχουμε μπροστά μας εξέλιξη της διαδικασίας. Μη βιάζονται κάποιοι, ούτε να πανηγυρίζουν, ούτε να απαγοητεύονται, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης.
Το γεγονός ότι επιλογές σε επίπεδο προσωπικοτήτων δεν περνούν στον β’ γύρο, θα το εκτιμήσουμε και θα το αποτιμήσουμε. Έχουμε άλλη μια Κυριακή. Η στρατηγική της ΝΔ είναι να πούμε στους πολίτες τα προβλήματα που υπάρχουν και τις λύσεις που προτείνουμε και να τους πείσουμε ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης, προσθέτοντας ότι «οι πολίτες κρίνουν».

ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πηγαίνει καλά

Σύμφωνα με κύκλους της ηγεσίας της ΝΔ, με εξαίρεση την περιφέρεια Αττικής, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πηγαίνει καλά, καθώς στην πλειονότητα των περιφερειών δεν θα είναι καν στο δεύτερο γύρο, αλλά θα είναι τρίτος ή τέταρτος.

Ακόμα και στην περιφέρεια Αττικής, σημειώνουν, τα ποσοστά που αποσπά η κ. Δούρου είναι χαμηλότερα από το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιουνίου 2012, ενώ υπολείπονται από το άθροισμα των ποσοστών Κουμουτσάκου και Σγουρού. Παρομοίως ισχύει και για το δήμο της Αθήνας αναφέρουν, και υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχει δυναμική υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία.

Οι δηλώσεις Κεδίκογλου

Η επόμενη Κυριακή είναι πολύ σημαντική. Κάθε κάλπη είναι διαφορετική. Η εικόνα στην επαρχία, έστω και σε ένα πολύ μικρό ποσοστό, είναι διαφορετική από αυτή της Αττικής. Σε πολλούς δήμους και περιφέρειες της επαρχίας, θα έχουμε καλά αποτελέσματα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό STAR.
Την επόμενη Κυριακή πρέπει να διασφαλιστεί η σταθερότητα, πρόσθεσε ο Σίμος Κεδίκογλου.

Τι δέιχνουν τα αποτελέσμα στις περιφέρειες

    Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας & Θράκης στο 3,90 %

Γιώργος Παυλίδης (ΝΔ) 35,17%

Αριστείδης Γιαννακίδης (Ανεξάρτητος) 26,86%

    Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο 4,35 %

Απόστολος Τζιτζικώστας 33,07%

Γιάννης Ιωαννίδης 18,93%

    Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στο 5,79 %

Γιώργος Δάκης (ΝΔ) 34,76%

Θεόδωρος Καρυπίδης (Ανεξάρτητος) 30,68%

    Περιφέρεια Ηπείρου στο 8,74 %

Αλέξανδρος Καχριμάνης (ΝΔ) 51,31%

Ολγα Γεροβασίλη (ΣΥΡΙΖΑ) 24,15%

    Περιφέρεια Θεσσαλίας στο 5,95 %

Κωνσταντίνος Αγοραστός 43,57%

Νικόλαος Τσιλιμίγκας (ΔΗΜΑΡ) 17,00%

    Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στο 9,81 %

Θεόδωρος Γαλατσιάτος (ΣΥΡΙΖΑ) 22,55%

Σπύρος Σπύρου (ΝΔ) 21,26%

    Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο 5,11 %

Απόστολος Κατσιφάρας 24,67%

Ανδρέας Κατσανιώτης (ΝΔ) 20,85%

    Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στο 7,52 %

Κωνσταντίνος Μπακογιάννης 43,17%

Ευάγγελος Αποστόλου (ΣΥΡΙΖΑ) 19,22%

    Περιφέρεια Αττικής στο 6,87 %

Ρένα Δούρου 23,55%

Γιάννης Σγουρός 21,98%

    Περιφέρεια Πελοποννήσου στο 9,32 %

Πέτρος Τατούλης 44,92%

Οδυσσέας Βουδούρης 16,71%

    Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στο 12,88 %

Χριστίνα Καλογήρου (ΝΔ) 30,95%

Αθανάσιος Γιακάλης (Ανεξάρτητος) 27,58%

    Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο11,47 %

Ιωάννης Μαχαιρίδης 35,31%

Γιώργος Χατζημάρκος (ΝΔ) 32,68%

    Περιφέρεια Κρήτης στο 6,27 %

Σταύρος Αρναουτάκης 40,44%

Σεραφείμ Τσόκας (ΝΔ) 25,42%