Σύμφωνα με τον ιστότοπο technologyreview.com δημιουργήθηκε το πρώτο πειραματικό εμβόλιο ενάντια στον covid-19 που είχε θετικλα ανοσοποιητικά αποτελέσματα στους πρώτους 45 ασθενείς που χορηγήθηκε.

Το εμβόλιο αναπτύχθηκε από τις εταιρείες Pfizer και BioNTech και τα πρώτα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα επίπεδα αντισωμάτων στους υγιείς εθελοντές οι οποίοι εμβολιάστηκαν ήταν 2,8 φορές περισσότερα από αυτά των ασθενών σε ανάρρωση από τον κορωνοϊό.

Οι 45 ασθενείς δέχτηκαν εθελοντικά να πάρουν από μία έως τρεις δόσεις του εμβολίου είτε ένα εικονικό φάρμακο. Τα πρώτα κλινικά δεδομένα είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά, δεν μπορούν όμως ακόμα να βγουν τελικά συμπεράσματα καθώς το εμβόλιο θα χρειαστεί να περάσει και από τη διαδικασία της αξιολόγησης.

Μπορεί ο στόχος της εταιρείας να είναι η διάθεση 100 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου έως το τέλος του 2020 όμως αυτό θα γίνει μόνο εφόσον εγγυηθεί πειραματικά η ανοσία από τον covid-19.

Εξάλλου στις κλινικές δοκιμές παρατηρήθηκαν παρενέργειες μεταξύ των οποίων και κόπωση, πονοκέφαλος και πυρετός. Αυτό παρατηρήθηκες στις μεγαλύτερες δόσεις με τους επιστήμονες να διακόπτουν τη μεγαλύτερη δόση στους εθελοντές μετά από τον πρώτο γύρο της θεραπευτικής διαδικασίας.

Άλλα 16 εμβόλια παγκοσμίως βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη διαδικασία των κλινικών δοκιμών ενώ πάνω από 170 αναπτύσσονται μέσα στο καλοκαίρι.

The post Έγινε το πρώτο βήμα: To πρώτο εμβόλιο για τον κορωνοϊό με θετικά αποτελέσματα – Ξεκίνησαν οι κλινικές δοκιμές appeared first on Patratora.